Тютюнопушенето води до рак на белите дробове

01.01.2016
Тялото е изградено от множество и различни клетки. Нормално, те растат, делят се и след известно време умират. Понякога клетките мутират и започват да нарастват. Делят се по-бързо от нормалните клетки. Вместо да умрат, тези клетки се "слепват" една с друга и оформят тумор.
Ако тези тумори са злокачествени, т.е ракови, те могат да навлязат и да "превземат" здравите тъкани на тялото, като по този начин ги разрушават. От тези тумори, раковите клетки могат да се разпространят и да образуват нови тумори в други части на тялото - т.нар. метастази. Обратно на тях - доброкачествените тумори, не инвазират и не се разпространяват в останалите органи и части на тялото.
Съществуват много видове рак, но всички те започват с абнормален клетъчен растеж. Типа рак се определя от мястото където започва този процес. Най-често срещаните видове рак при възрастните са ракът на кожата, на белия дроб, на дебелото черво, на гърдата, на ендометриума, на яйчниците, както и на простатата.
Ракът на белия дроб представлява неконтролируем растеж на обнормални клетки в единия или и двата бели дроба. Докато нормалните белодробни клетки се делят и развиват в нормална тъкан, тези изменени клетки растат по-бързо и никога не оформят здрава белодробна тъкан. Вместо това те образуват т.нар. "бучки (тумори), които след време разрушат белия дроб и пречат на нормалната му функция.
Ракът на белия дроб е главната причина за смърт както при мъжете, така и при жените. Повече хора умират от този вид тумор, отколкото от рак на дебелото черво, на гърдата и на простатата взети заедно.
Нормалните клетки се променят в ракови, когато са изложени на влиянието на канцерогени (вещества, които причиняват рак). Те си взаимодействат с различни структури от клетъчната ДНК и причиняват изменения каращи клетките да мутират. В 80% ракът на белия дроб е в резултат на тютюнопушенето. В цигарения дим има повече от 2000 известни канцерогенни химикали. Колкото по-често и повече пушите, толкова риска от развитие на рак на белия дроб става по-голям.
Ако откажете цигарите, риска намалява, тъй като изменените клетки се заместват от здрава белодробна тъкан, твърдят най-често лекарите. След около десет години, рискът намалява с 1/3 до 1/2 в сравнение с този при пушачите. Освен това, отказът от тютюнопушене намалява в значителна степен вероятността от други, доказано свързани с този вреден навик болести - например сърдечно-съдови заболявания, емфизем и хроничен бронхит.
Рисков фактор е всичко, което увеличава вероятността човек да се разболее от дадено заболяване, включително рак. Да си в досег с рисков фактор или даже с няколко, не означава непременно, че ще се разболееш. Все пак вероятността нараства значително.
Част от факторите свързани с рак на белия дроб са тютюнопушенето, пасивното пушене, излагането на влиянието на някои промишлени вещества (радон, азбест, никел, хромати, катрани, медни съединения, арсеник) и органични химикали, радиацията, замърсителите на въздуха, повтарящи се инфекции като туберкулоза, например.
Основните два вида рак на белия дроб са така наречените едроклетъчен и дребноклетъчен. Имената идват от размера на клетките, които израждат самия тумор, а не от неговата големина. Едроклетъчния рак е много по-чест, около 80% от случаите и се разпространява в другите части на тялото по-бавно от дребно - клетъчния. Дребноклетъчния рак пряко се свързва с тютюнопушенето. Той е много по-агресивен, нараства бързо и рано метастазира.
Могат да минат много години, преди да се изявят основните симптоми на рака на белия дроб. Често, те се бъркат с признаците на далеч по-безобидни състояния. Симптомите нерядко се появяват когато заболяването е вече в напреднал стадий и лечението е с ограничени възможности.
Симптомите от страна на гръдния кош и дихателната система са "тютюнджийска" кашлица, която става все по-упорита и силна, често повтарящи се бронхити и пневмонии, промяна в цвета и обема на храчките, кръвохрачене, хриптене, свирене на гърдите и затруднено дишане, продължителна болка в гърдите, рамото или гърба, не свързана с кашлицат.
Останалата част от симптомите на рака на белия дроб имат по-общ характер и често не са свързани с дишането, като например отпадналост, загуба на апетит, главоболие, болка в кости и стави, инцидентни фрактури (счупвания), нямащи връзка с непосредствени травми, необяснима загуба на тегло, подуване на лицето или в областта на врат, неврологични симптоми, като нестабилна походка, загуба на паметта и др.
Тези признаци, често се дължат на разпространението на рака в други части на тялото. Те могат да бъдат и по-специфични, в зависимост от органа, в който настъпват измененията. Всеки, имащ подобни оплаквания непременно трябва да се консултира с лекар.

Bookmark and Share
Още от видео

Какво разгражда костната плътност и как да я възстановим?

03.10.2011

Заболяването остеопороза e известно като "тихия крадец", защото загубата на костно вещество става неусетно без никакви симптоми. По последни данни бол

виж още

През лятото полово предаваните заболявания нарастват

01.08.2011

Има ли сезон любовта? Мнозина са убедени, че това е зимата, защото студеното време задържа хората под завивките по-дълго от обикновеното. За други лю

виж още

Калкулатор Body Mass Index
Erectile dysfunction
Heart attack

Здравен календар април 2018

П В С Ч П С Н
30     1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
Виж още

Анкета

Може ли да се разчита на "Спешна помощ"?

Резултатите