Проф. Иван Миланов

Невролог

Проф. Миланов е роден 1954 г. в Стара Загора. Завършва висшето си медицинско образование във ВМИ, София през 1981 г.


Придобита клинична специалност по неврология през 1986 г. и специалност по социална медицина и здравен мениджмънт през 2005 г.


Освен това има специализация по двигателни нарушения в Канзаският университет, САЩ (Kansas city, Kansas) при проф. W. Koller. Специализира в областта на главоболието в Университета на гр. Павия, Италия при проф. G. Nappi и проф. G. Sandrini, в продължение на 1 година.


От 1981 г. до 1983 г. работи като участъков терапевт в Общинска болница гр. Своге. От 1983 г. до 1984 г. е асистент по клинична електромиография в ИСУЛ, от 1984 г. до 1988 г. – старши асистент в III неврологична клиника на Медицинска академия, а от 1988 г. до 1997 г. – главен асистент в отделение за двигателни нарушения към III неврологична клиника, СБАЛНП “Св. Наум”.


От 1997 г. до 2001 г. е доцент по неврология към III неврологична клиника, СБАЛНП “Св. Наум”. През 2001 г. полечана титлата професор по неврология.  От 2004 г. до 2008 г. е Зам. Ректор на Медицински Университет София, а от 2001 г. до 2010 г. е Изп. директор на Университетска болница “Св. Наум”.


През 2010 г. е Зам. Министър на здравеопазването, след което заема поста Началник неврологична клиника МБАЛНП “Св. Наум”.


През 1991 г. става Доктор по медицина, а шест години по-късно е признат за Доктор на медицинските науки с над 300 научни публикации, 73 от тях в престижни западни списания. Автор и съавтор е на 15 монографии и 20 учебници и ръководства по неврология. Проф. Миланов има съвместни научни разработки с колективи от Университета на гр. Палия, Италия и от Канзаския университет. Той е с общ импакт фактор – 103.


Член е на СНС по неврология и психиатрия към ВАК. Води лекции и семинари на студенти и специализанти лекции в Университета на гр. Павия, Италия и в Белградския университет. Председател е на комисия за признаване на специалност по неврология. Член е на комисия за признаване на специалност по обща медицина и председател на комисия за лицензиране по клинична електромиография.


Членува и в Български научни организации. Председател е на Българската асоциация за двигателни нарушения, на Българската асоциация по множествена склероза, на Българската асоциация по клинична електромиография, на Българското дружество по главоболие и болка. Зам. председател е на Българската асоциация по невропротекция и невродегенерация, както и на Българското дружество по неврология. 


Членува в редица международни научни организации. Той екасиер и част от борда на Европейското дружество по главоболие (EHS). Представител е на България в Европейската федерация на неврологичните дружества (EFNS) и в Световната федерация по неврология (WFN). Член е на съвета на Европейския комитет за лечение и проучвания на множествената склероза (ECTRIMS), както и на Ню-Йоркската академия на науките (NYAS), на Международната асоциация за изучаване на болката (IASP – САЩ) и на Международната асоциация за Двигателни нарушения (Movement Disorders Society).


Участва в редколегията на научни списания. Член е на редакционната колегия на списание European Journal of Neurology и на редакционната колегия на списание Journal of Headache and Pain. Главен редактор е на списание “Двигателни нарушения”, на списание Cephalgia, на списание “Българска неврология”, на бюлетин Cephalgia. Освен това е член на редколегията на списание Journal of Clinical Medicine, на списание “Лекарска практика”, на списание “Физиотерапия и рехабилитация”, на списание “Рехабилитационна медицина и качество на живот” и на списание “Неврорехабилитация”.


Професор Миланов има много награди - Kauchtschischvilli на Световната асоциация по главоболие за 1996 година, почетен знак “Български лекар” за 2004 година, награда “Проф. Д-р Константин Чилов” на Медицински Университет София за 2005 година, почетен медал по случай 90 години Медицински факултет София, награда “Проф. Д-р Константин Чилов” на БЛС за 2009 година, награда „Панацея” на Медицински Университет София за 2009 година.


Главен изследовател в множество международни клинични проучвания фаза II, III, IV.


Владее английски език - писмено и говоримо.консултация онлайн


Bookmark and Share


 •  Д-р Силвия Паскалева Физиотерапевт

  Д-р Силвия Паскалева завършва Медицинска академия в гр.София през 1990 г. Специализира “Физикална терапия и рехабилитация” през 2001 г.

  виж още
 •  Доц. Майда Тихолова Специалист по инфекциозни болести

  Доц. Майда Тихолова е Национален консултант по инфекциозни болести на Министерство на здравеопазването. Тя е ръководител Катедра по инфекциозни бо

  виж още
 •  Д-р Росица Денчева Дерматолог

  Д-р Денчева е завършила медицина през 1996 г. в София. От 2001 г. има специалност по "Дерматология и венерология". Година по-късно защита

  виж още
Новини

Виж още

Калкулатор Body Mass Index
Erectile dysfunction
Heart attack

Здравен календар юни 2018

П В С Ч П С Н
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Виж още

Анкета

Може ли да се разчита на "Спешна помощ"?

Резултатите