Д-р Дора Георгиева

Анестезиолог, акупунктурист

Д-р Дора Георгиева е анестезиолог с интерес в областта на акупунктурата. Тя е завършила медицина в София, а по-късно специализира Анестезиология и реанимация. Специализирала е, а по-късно и преподава традиционна китайска медицина.

Д-р Георгиева започва професионалното си развитие в градската болница в Своге като интернист. По-късно работи в Трета работническа поликлиника в столицата. Работила е като асистент по Анестезиология и реанимация в База 2 на МА – ИСУЛ, като анестизиолог-реаниматор и акупунктурист в НИОТ - Горна баня, и като административен главен асистент в катедрато по "Анистезиология и реанимация".


Дълги години се е занимавала с преподавателска дейност, акупунктура и лазертерапия. Създава и ръководи от 1994 г. до 2002 г. първия у нас специализиран “Център за лечение на болката”, трансформиран по-късно в отделение за лечение на хронична болка към СБАЛО - Горна баня. Това изравнява страната ни с останалите напреднали държави в този раздел на медицината. Провеждала е курсове за лекари в след дипломна квалификация на тема: ”Съвременно и алтернативно лечение на остра и хронична болка”.

Кандидат е на медицинските науки. Дисертацията й е на тема: „Прилагане на електроакупунктурна стимулация за обезболяване на ортопедични операции" - 1992 г. Посещавала е квалификационни курсове по "Анестезиология и реанимация" - МА и по „Акупунктура" - провеждани у нас  страната от китайски преподаватели.


Специализира Електроанестезии през 1985 г. в Москва; "Акупунктура" през 1988 г. в Бръно - Чехословакия. Притежава сертификат за професионална квалификация по Здравен мениджмънт от УНСС - 2002 г. Участва в редица конгреси и научни синпозиуми в България, Австралия, Франция, Холандия, Чехословакия, Гърция, Москва, Кипър, Румъния и др.

Има над 60 участия с доклади в международни конгреси и симпозиуми, както и повече от 40 публикации в специализирани медицински издания. Д-р Георгиева има и три рационализации:


1. Електроакупунктурна аналгезия като компонент на обща анестезия по време на ортопедични оперативни интервенции- 203, № 6398, 1990 г.

2. Метод за оценка на реакцията на болка при балансирана анестезия с електроакупунктура. Рег. № 127/ 90 , № 6592, 05 .12.1990 г.


3. Методика за приложение на апарат "АГНИС –Л 01 " за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат “, 27/93г., № 7090 от 27.05.1993г.

Единственият български лекар награден с престижната награда “МЕДАЛ” на Световния конгрес по акупунктура в Прага през 1988 г. за високи клинични и научни постижения в областта на обезболяването с електроакупунктурна анестезия. През 2009 г. получава отличието „ЗЛАТНА КНИГА” и Златна значка, присъдено от Европейски форум на експертите, в сътрудничество с Академия за международно признати лидери в науката и културата.

Член е на Български лекарски съюз, дружеството по Анестезиология и реанимация, Българско дружество по тратиционна китайска медицина.

Д-р Георгиева има многократни участия на медицинска тематика в телевизионни предавания: БНТ- програма „Здраве”, BТV- “Бъдете здрави”,”Искрено и лично”, Нова телевизия- “Докторе, защо?”, “На кафе- Гала”, ТV- 7, PRO-BG. Има и редица публикации на здравна тема във ”Тема”, ”Пудриера”, Health.bg; вестник”24 ч”, ”Труд”,”Монитор”,” Доктор”, ”Живот и здраве”,”Тлеграф” и др.


Днес прилага и последната новост на електропунктурата за България– изследване на поносимостта ни към храните с безкръвен Вега тест. Това е компютърна възможност за бързо и точно определяне на храните, които човек може да консумирате спокойно, и храните, които не са полезни и трябва да изключете от храненето за известно временно. Методът води до трайно намаляване на теглото, без гладуване на корема и йо-йо ефект.консултация онлайн


Bookmark and Share


 •  Д-р Евелина Перчинска Стоматолог, ортодонт

  Д-р Евелина Перчинска е завършила Дентална медицина през 1998 г. в МУ-София. Специалност "Ортодонтия" й е присъдена през 2004 г

  виж още
 •  Д-р Иван Хаджийски Анестезиология и реанимация

  Д-р Иван Хаджийски е завършил медицина през 1986 г. в Медицинска академия - София. Има над 19 години стаж в болници в София и в чужбина, които за

  виж още
 •  Доц. Георги Байчев Хирург, онколог

  Доц. Георги Байчев e завършил МУ в Плевен. Специалист е по хирургия и онкология. В момента работи в Клиниката по гръдна хирургия към ВМА. О

  виж още
Новини

Виж още

Калкулатор Body Mass Index
Erectile dysfunction
Heart attack

Здравен календар май 2018

П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Виж още

Анкета

Може ли да се разчита на "Спешна помощ"?

Резултатите