"Мушиците" в очите мъчат предимно пенсионерите

14.08.2017

Случвало ли ви се е да имате летящи „мушици“ в окото? Хората виждат тези мътнини (от английското eye floaters) най-вече при силна светлина, т.е. когато гледат към небето или към бяла повърхност. Описват ги като полупрозрачни „гъсеници“, „червейчета“ или „косъмчета“. Най-лесно се забелязват, когато човек гледа през микроскоп или бинокъл. Стъкловидното тяло е субстанция подобна на гел, която запълва вътрешността на очната ябълка.


При раждането на човек, това гелоподобно тяло е абсолютно прозрачно. С напредването на възрастта обаче, то започва да се променя, т.е. отключват се дегенеративни процеси. И именно тези промени се наричат мътнини (мушици, червейчета и т.н.). При ярка светлина те хвърлят сянка върху ретината и човек има усещането, че те „плуват“ в погледа му.


Най-рисковите групи, при които се появяват мътнини в очите, са хората с късогледство (особено при по-висок диоптър), мъжете нас 65-годишна възраст и жените в менопауза. Честа причина за дегенеративните промени в стъловидното тяло е недостига на колаген в организма.


Други възможни причини са вредните слънчеви лъчите, както и оксидативния стрес в организма. Мътнини в окото могат да се образуват и при т.нар. задно отлепване на стъкловидното тяло. Свиването му е естествен процес на стареене, при който могат да се появят светкавици (фотопсии) и внезапно увеличаване на броя на „мушиците“ в окото.


Този тип мътнини хората обикновено описват като паяжина, запетайки или кръгчета. Офталмолозите обясняват, че комбинацията от симптоми – светкавици и мътнини, може да е индикация за разкъсване или отлепване на ретината. Това е опасно, защото е индикация за необратима загуба на зрението до няколко дни. Затова ако човек има такива симптоми, трябва час по-скоро да бъдете прегледани от специалист и при необходимост ретината му да бъде укрепена с помощта на специален лазер.


Ако обаче мътнините са единственото оплакване и не са в непоносимо голямо количество, просто човек не бива да им обръща внимание. При много хора плаващите „мушици“ избледняват за период от няколко седмици до няколко месеца. Най-често пациентите привикват към мътнините и ги забелязват само когато съсредоточат вниманието си върху тях.


В миналото единственото спасение от тези „мушици“ е била операцията. Тя се състои в премахване на стъкловидното тяло от окото (заедно с плуващите в него мътнини) и подмяната му със стерилна течност. Тази инвазивна процедура обаче крие много рискове. Много повече от прилаганите днес лазерни процедури, които са бързи, леки и безболезнени.


За съжаление, освен високата цена, лазерната операция има и други недостатъци – премахването не е цялостно и дори редуцирането на „мушиците“ на 50% се счита за успех. Понякога се налага да се направят няколко процедури и е добре интервенцията да се направи от опитен специалисти, който е много прецизен. При по-младите пациенти – тези под 45 години, мътнините обикновено са по-близо до ретината и не могат да бъдат безопасно премахнати с лазерна процедура.


Пациентите с по-големи „мушици“, разположени по-далеч от ретината, имат по-добри шансове за успех на процедурата. За съжаление, колкото и да е успешна лазерната интервенцията, повторната поява на мътнини е напълно възможна. И все пак това е бързо решение за хората, които имат непоносимо голямо количество плаващи тела в стъкловидното тяло на окото си.


За привържениците на по-естествените начини за решаване на здравословните проблеми има много теории свързани с подобряване на храненето. Това едва ли решава проблема, но пък не вреди да се опита. Все пак е добре да се знае, че при алтернативните методи на лечение не могат да се очакват мигновени и впечатляващи резултати. Подобренията идват след година-две.


12 топ препоръки


Според китайските лечители за избавяне от мътнините е необходимо да се спазват няколко препоръки:


· Пийте много вода - около 2 литра на ден.


· Пийте фрешове и смутита от плодове и зеленчуци.


· Яжте повече жълто-оранжеви зеленчуци (моркови, чушки и т.н.) и червено-лилави плодовете (малини, боровинки и т.н.).


· Яжте риба (пъстърва, сьомга) и хайвер.


· Избягвайте пилешко и червени меса, както и кренвиршите, саламите, надениците и т.н.


· Яжте сурови бадеми, слънчогледови семки и сусамово семе.


· Заменете рафинираните брашна (бял хляб, тестени изделия, макарони) с пълнозърнести такива.


· Заменете кафето с чай или бадемово/соево мляко.


· Заменете пържените храни с печени или още по-добре – с варени.


· Намалете или най-добре спрете употребата на алкохол и цигари.


· Приемайте подходящи хранителни добавки, които преди това сте обсъдили с офталмолога си.


· Защитете очите си от вредното влияние на UV лъчите с помощта на качествени слънчеви очила.


Bookmark and Share
Още от Новини

Доц. Елисавета Стефанова колекционира детски усмивки

23.08.2017

Първото нещо, което децата и възрастните забелязват при среща си с доц. Елисавета Стефанова, е плюшената играчка на слушалките, висящи на врата й.

виж още

Отново агресия! Нападнаха спешен медик в Добрич

14.08.2017

За поредно нападение над спешен лекар съобщават от МВР. Този път става въпрос за медик, който е бил нападнат в Спешния център в Добрич, информира

виж още

Линейките ще имат радиовръзка, въпреки изтеклия договор

14.08.2017

„Консорциум електронно здравеопазване“, които осигуряваха комуникационна свързаност и поддръжка на информационно-комуникационнит

виж още
Специалисти

виж още

Калкулатор Body Mass Index
Erectile dysfunction
Heart attack

Здравен календар октомври 2017

П В С Ч П С Н
3031    1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
Виж още

Анкета

Може ли да се разчита на "Спешна помощ"?

Резултатите