9 симптома за рак на маточната шийка

13.08.2017

Редовните прегледи и изследванията, както и ваксината срещу папилома вируси, намаляват случаите на рак на маточната шийка. Въпреки това според родните онколози тази година у нас се очаква да се регистрират 1200-1300 нови случай на това коварно заболяване . Ето защо, те съветват, ако дамите забележат някой от тези признаци в края на лятото, да се консултира със своя гинеколог.


Преди едно десетилетие ракът на шийката на матката се смяташе за болест-убиец, защото тя се откриваше късно и изходът за повечето пациентки беше фатален. Днес обаче медицината е напреднала много и има добри изследвания, които откриват заболяването в ранен стадии.


Цитонамазката (известна още и като PAP тест) e метод за скрининг и профилактика на рака на шийката на матката. Тестът е разработен през 1928 г. от патолога Джордж Папаниколау. Благодарение на въвеждането на цитонамазката тази форма за злокачествени тумори намаля в развитите страни. При изследването се вземат повърхностни клетки от шийката на матката и се изследват под микроскоп за предракови промени.


HPV тестовете също имат за цел да открият предраковите изменения, но те се считат от гинеколозите за много по-точни от РАР теста. По време на изследването, с помощта на специална четчица, се взимат повърхностни клетки от шийката на матката и се търси инфекция със специфичен вирус. Съществуват най-малко 12-13 типа човешки папилома вируси (HPV 16, 18, 31, 33, 45 и т.н.), които се считат за високорискови. Ако бъдат открити такива, на пациентката се назначават имуностимуланти, за да може организмът да се изчисти от тях, преди да се стигне до раково заболяване.


Въпреки това, дори и с тези постижения на медицината и модерните тестове, ракът на маточната шийка остава сериозна заплаха за здравето на жените. Ето защо, в допълнение към съветите за ежегодни прегледи, специалистите съветват да се търсят и симптомите на болестта. Те се разпознават трудно, но все пак дамите трябва да са запознати с тях и да следят за тяхната поява.


Болка в краката Един от симптомите, които могат да възникнат в ранните стадии за рак на маточната шийка, са подуване и болки в краката. Това се случва, защото шийката на матката се издува и пречи на нормалния кръвен поток, което води до дискомфорта в долните крайници. Резултатът е натрупване на течност в тъканите на краката и те стават оточни и болезнени.


Вагинално течение Вагиналното течение е нормално явление, когато е рядко и без цвят и мирис. Но ако то се усили, отделя се по-често, мирише и се характеризира със странен цвят или консистенция, най-добре е да се консултирате с лекар. Ако има нещо, което нарушава нормалната хомеостаза на шийката на матката, могат да настъпят изменения във вагиналния секрет. Това може да бъде ясен симптом за начален стадий на рак на маточната шийка.


Необичайно кървене Това е един от най-честите симптоми за рак на шийката на матката. Жените с нередовен менструален цикъл трябва да се консултират с лекар, за да се определи причината за странното и ненавременно кръвотечение. Ако досега цикълът ви е бил нормален и сега се появява кървене между всеки един от тях или след полов акт, важно е да обърнете внимание на това. Кървенето може да бъде причинено от ракови лезии на шийката на матката. Ракът уврежда тъканите и кръвоносните съдове. Това ги оставя открити, което може да доведе до много тежко кървене.


Проблемно уриниране Вероятно сте много добре запозната със симптомите за инфекция на пикочните пътища, но ако често ги изпитвате или те не са изяснени, кажете това на своя гинеколог. Ракът често се разпространява и обхваща пикочния мехур. Всъщност това, което се случва по време на уриниране, може да ви помогне да откриете рак на маточната шийка по няколко начина. Най-очевидният симптом е дискомфорт при уриниране - като сърбеж, напрежение или нещо подобно. Всичко това най-вероятно ви кара да се чувствате неудобно, но в по-голямата част от случаите, е показателен за инфекция на пикочните пътища. Когато тези уринарни симптоми са чести и продължителни, е много важно да се потърси медицинска помощ.


Нередовно уриниране Освен дискомфорта, промени в навиците на уриниране могат да бъдат и ключов сигнал за откриване на това тежко заболяване. Ако започнете да страдате от инконтиненция (изпускане на урина), уринирате по-често от обикновено или забележима промяна в цвета на урината, това са ключови предупредителни знаци.


Болка по време на секс Усещане за дискомфорт по време на полов акт е друг основен симптом за откриване на рак на шийката на матката. Ракът, при своето разрастване, може да засегне нервите в таза, което да доведе до чувството за болка при сексуален контакт. Добре е да се зная, че ендометриозата също се характеризира с подобен дискомфорт. Ето защо е добре да се консултирате със специалист, за да се определи причината за болката.


Тъпи болки в таза Болката в таза обикновено е много честа по време на менструалния цикъл. Въпреки това, когато спазмите и дискомфорта продължат по-дълго от нормалното или са по-чести или по-интензивни, важно е да им обърнете внимание и да се консултирате със специалист.


Страдате от запек Ако ракът е прораснал към дебелото черво и ректума, той може да засегне нервите. В подобна ситуация организмът реагира със запек или друг стомашно-чревен проблем. Това е много късен симптом за наличието на рак на шийката на матката. Добре би било обаче, ако коремът ви често се подува, а запекът се редува с разстройство, да се консултирате с онколог.


Необяснима умора Хроничната умора е често срещана при много хора, заради натовареното им ежедневия. Но ако трудно ставане от леглото сутрин, въпреки че сте се наспали много добре през нощта, тогава е добре да споделите това с вашия лекар. Това състояние се открива при 30% от пациентите с рак на шийката на матката. Кървенето от тумор може да доведе до излишна загуба на кръв, което пък води до анемия. Именно тя предизвиква неясната и безпричинна на пръв поглед умора.


Bookmark and Share
Още от Новини

Отново агресия! Нападнаха спешен медик в Добрич

14.08.2017

За поредно нападение над спешен лекар съобщават от МВР. Този път става въпрос за медик, който е бил нападнат в Спешния център в Добрич, информира

виж още

Топ 10 на най-болезнените състояния в медицината

14.08.2017

Има един въпрос, от който много пациенти се вълнуват, но на който малцина лекари се осмеляват да отговорят. Става дума за силата на болката. Кое съ

виж още

Тест за чревни бактерии определя вида на диетата

14.08.2017

Едно ново изследване обяснява, защо един и същ хранителен режим се отразява различно на отделните индивиди. Екипът от учени твърди, че много скор

виж още

Калкулатор Body Mass Index
Erectile dysfunction
Heart attack

Здравен календар април 2018

П В С Ч П С Н
30     1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
Виж още

Анкета

Може ли да се разчита на "Спешна помощ"?

Резултатите