Затягат правилата за лечение в чужбина

01.08.2017

По-голяма отчетност от стана на българските пациенти, които са се лекували в чужбина с публични средства, ще поиска настоящият екип на Министерство на  здравеопазването. Това стана ясно от интервю за Дарик на заместник-здравният минситър д-р Мирослав Ненков.


„Когато се допускат пари за лечение в чужбина на български граждани или на дечица, има договор, който се подписва. В този договор самият пациент или неговите близки имат задължение да уведомят държавата за какво и как са похарчени тези пари. Това не са пари извадени от джоба и плеснати на масата и иди ги прави каквото искаш. Ти имаш вече задължение – обществото ти помага да се лекуваш, защото не може да ти подсигури лечение тук, за едни много големи пари“, коментира д-р Ненков. Според него нерядко става така, че хората, лекувани в чужбина не търсят повече Министерство на здравеопазването, освен ако не възникване някакъв проблем.


Той допълни, че както по отношение на Комисията за лечение в чужбина, така и спрямо Център фонд за лечение на деца, е нужно по-строго правило за „обратна връзка“ с хората. „Това е част от задължението на хората, които получават помощта от държавата“, категоричен бе той, като допълни, че събирането на документите не представлява затруднение, но има хора, които не го правят.


Припомняме, дълговете на НЗОК към чужди клиники, надхвърлящи 230 милиона лева, се очертават като един от сериозните проблеми пред каста. На няколко пъти темата беше повдигана по време на надзорните съвети на фонда през последните месеци, като се обсъждаше и нуждата от по-големи проверки на изразходените средства.


Bookmark and Share
Още от Новини

Доц. Елисавета Стефанова колекционира детски усмивки

23.08.2017

Първото нещо, което децата и възрастните забелязват при среща си с доц. Елисавета Стефанова, е плюшената играчка на слушалките, висящи на врата й.

виж още

"Мушиците" в очите мъчат предимно пенсионерите

14.08.2017

Случвало ли ви се е да имате летящи „мушици“ в окото? Хората виждат тези мътнини (от английското eye floaters) най-вече при силна светл

виж още

Отново агресия! Нападнаха спешен медик в Добрич

14.08.2017

За поредно нападение над спешен лекар съобщават от МВР. Този път става въпрос за медик, който е бил нападнат в Спешния център в Добрич, информира

виж още

Калкулатор Body Mass Index
Erectile dysfunction
Heart attack

Здравен календар октомври 2017

П В С Ч П С Н
3031    1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
Виж още

Анкета

Може ли да се разчита на "Спешна помощ"?

Резултатите