Тест за чревни бактерии определя вида на диетата

14.08.2017

Едно ново изследване обяснява, защо един и същ хранителен режим се отразява различно на отделните индивиди. Екипът от учени твърди, че много скоро лекарите ще могат да разпознават хората с инсулинова резистентност, които след време ще имат наднормено тегло. Те са на път да разработят тест, който ще показва уникалната чревна флора на всеки пациент. А на базата на микроорганизмите ще се назначава най-точната за него диетата.


Микроорганизми в стомашно-чревният тракт влияят както на диетата, така и на цялостното здравословно състояние на човека, категорични са учените. Според тях тази констатация най-вероятно ще доведе до това, лекарите да предписват персонализирани диети на пациентите с наднормено тегло, въз основа на тест определящ уникалния състав на чревната им флора.


Досега се знаеше, че някои фактори от околната среда, начина на живот и генетичната предразположеност водят до затлъстяване и други метаболитни проблеми. Но едва сега учените са категорични, че има и причини да качваме килограми, които са вътре в собствените ни черва.


Червата, които на практика са най-голямата връзка между тялото и околната среда, се обитават от огромни колонии бактерии и други микроби, които попадат в тялото чрез храната и напитките. Те се развиват в червата съвместно със собствената микрофлора, в продължение на години и играят жизненоважна роля за общото здраве на всеки отделен индивид. От деня, в който човек се ражда, чревните микроби непрекъснато се обогатяват и подпомагат смилането на храната, усвояването на витамините и минералите, оформянето на имунната система и т.н.


Учените бавно, но сигурно започват да разгадават и сложната система, чрез която чревните микроорганизми влияят на мозъка. Става дума за отделянето на специфични отпадъчни химикали, които се отделят при осъществяването на метаболитните процеси. Тези химикали подават сигнали към мозъка и така човек или преяжда, или няма апетит.


От друга страна обаче е установено, че диетата е един от основните фактори за оформянето на чревната микробиология в хода на живота на всеки човек. Или иначе казано, от съществено значение за наднорменото тегло е факта, с какво се храни едно дете, за да увеличи едни и ли други микроорганизми в червата си.


Те пък от своя страна ще определят дали това дете след време ще напълнее или не. Ето защо според учените, преди човек да се подложи на диета, той трябва да е наясно, кой обитава червата му.


Едно обаче е сигурно - диетичните фибри трябва да са в основата на всеки хранителен режим, защото те са нещо като „чистачи“ на храносмилателната система. Освен това, бедните на захари продукти са по-добри от сладките, тъй като не дават шанс на болестотворните микроорганизми да се разрастват.


Или иначе казано, новото поколение диети ще са на основата на повечето фибри и по-малкото захар. Оставалото ще зависи от това, какво ще покаже теста за състава на наличните в червата ни бактетии.


Bookmark and Share
Още от Новини

Отново агресия! Нападнаха спешен медик в Добрич

14.08.2017

За поредно нападение над спешен лекар съобщават от МВР. Този път става въпрос за медик, който е бил нападнат в Спешния център в Добрич, информира

виж още

Топ 10 на най-болезнените състояния в медицината

14.08.2017

Има един въпрос, от който много пациенти се вълнуват, но на който малцина лекари се осмеляват да отговорят. Става дума за силата на болката. Кое съ

виж още

За 10 часа лекари изградиха и имплантираха нова трахея на пациент

14.08.2017

Уникална операция – субституция на трахеята, в която бе изграден и имплантиран цял орган от автоложни присадки, извършиха лекарите в столич

виж още

Калкулатор Body Mass Index
Erectile dysfunction
Heart attack

Здравен календар април 2018

П В С Ч П С Н
30     1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
Виж още

Анкета

Може ли да се разчита на "Спешна помощ"?

Резултатите