Сиренето ни спасява от загуба на слуха

18.06.2017

Съединението Д-метионин, което се съдържа в сиренето и киселото мляко, предпазва нервните клетки в ухото от увреждане. До този извод са стигнали група учени, според които консумацията на млечни продукти по всяка вероятност предотвратява загуба на слух при силни децибели и дори възстановяване на слуха при хора, които вече имат подобни увреждания.


Учените планират да проведат допълнителни проучвания, в които да включат 600 доброволци от армията, за които се предполага, че са подложени на високи децибели. Експерти искат да са сигурни, че едно определено съединение в сиренето е в състояние да намали риска от необратима загуба на слуха. Всеизвестен факт е, че силният шум е вредно за нервните клетки в ушната мида – особено за тези във вътрешното ухо, участващи в предаването на звукови сигнали към мозъка.


Д-метионинът помага в неутрализирането на вредните химически вещества, които се образуват и отделят под влияние на шума. Според предишни проучвания, това съединение възстановява загуба на слуха, но само ако човек го приеме през първите 7 часа след излагането на високи децибели. В хода на предстоящите изпитания с хора, някои доброволци ще получат напитка с Д-метионин, а другата - плацебо. Няколко дни след това те ще минат през специален преглед, за да се установят техните слухови възможности. Едва след това ще стане ясно, дали повишената консумация на сирене действително се грижи за ушите ни.


Bookmark and Share
Още от Новини

Доц. Елисавета Стефанова колекционира детски усмивки

23.08.2017

Първото нещо, което децата и възрастните забелязват при среща си с доц. Елисавета Стефанова, е плюшената играчка на слушалките, висящи на врата й.

виж още

"Мушиците" в очите мъчат предимно пенсионерите

14.08.2017

Случвало ли ви се е да имате летящи „мушици“ в окото? Хората виждат тези мътнини (от английското eye floaters) най-вече при силна светл

виж още

Отново агресия! Нападнаха спешен медик в Добрич

14.08.2017

За поредно нападение над спешен лекар съобщават от МВР. Този път става въпрос за медик, който е бил нападнат в Спешния център в Добрич, информира

виж още

Калкулатор Body Mass Index
Erectile dysfunction
Heart attack

Здравен календар октомври 2017

П В С Ч П С Н
3031    1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
Виж още

Анкета

Може ли да се разчита на "Спешна помощ"?

Резултатите