Шест спешни състояния през лятото. Какво да правим?

15.06.2017

Повечето българи не знаят, как да помогнат на припаднал на улицата човек. А пред лятото не липсват условия за кризисни ситуации – топлинен удар, внезапно спиране на сърцето, епилептичен пристъп, попадане на чуждо тяло в дихателните пътища и т.н. Българският червен кръст изчислява, че не повече от 20% от населението е подготвено да окаже първа помощ. Може би защото в наши дни обучението за реакция при спешен случаи е само по желание. Ето обаче шест от най-често срещаните спешни състояния и кратки съвети за това, как трябва да реагирате, ако вие или човекът до вас се е почувствал зле.


Топлинен удар


Предразположеността на всеки човек към прегряване зависи най-вече от два фактора - продължителността на престоя в твърде гореща среща, без наличието на проветряване, и общото здравословно състояние. Извън тях, най-лесно податливи на това състояние са децата и възрастните хора. Употребата на някои медикаменти също увеличава риска от топлинен удар.


Различните хора могат да реагират по различен начин в такава ситуация. При едни се наблюдава ускоряване на пулса и виене на свят, други повръщат, трети се затрудняват да дишат и халюцинират, а четвърти могат да припаднат на улицата.


При състояние на прегряване или топлинен удар навременното вземане на мерки е от изключително значение, защото така могат да се избегнат трайни увреждания на някои органи. На първо място – пострадалият трябва да бъде охладен. За тази цел го поставете на сенчесто, прохладно и проветриво място. Махнете дрехите и се опитайте да го охладите незабавно, като го напръскате с хладна вода и поставите лед под мишниците, на челото и в слабините, съветват лекарите. Ако температурата му не спада под 38,5-39 градуса, незабавно потърсете бърза помощ.


Чужди тела в трахеята


Попадането на чуждо тяло в дихателните пътища е състояние, което е свързано с нарушаване на основни биологични функции та трахеяга и бронхите. Чуждите тела преминават последователно през устата, гълтача и гръкляна, след което попадат в долните дихателни пътища - трахея и бронхи, като предизвикват задушаване. Това състояние е характерно преди всичко за малките деца, но и на много възрастни хора им се случва да се задавят с храна или вода. Ето защо е важно да се знае, как трябва да се реагира в подобна ситуация.


Симптомите на това спешно състояние са изразителни – пострадалият се зачервява, започва да кашля, но в последствие този рефлекс изчезва и се появява трудно дишане и дори задушаване, ако погълнатият предмет е по-голям.


При подобно състояние се прилага метода на Хаймлих. Оказващият помощ застава зад пострадалия, като обхваща гръдния му кош с две ръце. Следва рязко и силно притискане на гърдите с цели да се повиши въздушното налягане в дихателните пътища и да се изтласка чуждото тяло нагоре. При животозастрашаващи състояния се извършва и т.нар. спешна трахеотомия - операция, при която се прави малък разрез на трахеята и през него се вкарва тръбичка с цел облекчаване на дишането.


Тежък пристъп от задух


Много често задухът е симптом на някакво заболяване. Причините за възникването му са много и всички те водят до недостиг на кислород в организма, в резултат на което мозъкът подава сигнал и дишането се ускорява, като този процес не се поддава на контрола на съзнанието. Според лекарите от задух до задух има разлика - никой няма да се притесни, ако не може да си поеме дъх след като е потичал след автобуса или след като е изкачвал стълбите до шестия етаж.


Когато човек започне да се задъхва без видима причина обаче, нещата стоят по друг начин. Тогава се усеща и стягане в гърдите, заради недостига на въздух. Това състояние е спешно и се налага, възможно най-бързо да се изясните причините. Най-добрата идея е, да се звъни на тел. 112, защото липсата на въздух може да в следствие на застрашаващо живота заболяване.


Ухапвания от животни и влечуги


Ако вие или детето ви сте ухапани от куче, независимо дали е домашно или улично, по-добре направете медицински преглед с преценка за ваксинация за тетанус и бяс. Ако нямате наблизо лекарски кабинет, раната се измива с вода и сапун. Нужна е обработка с антисептичен разтвор (риванол, йодасепт, кислородна вода, калиев перманганат или антибиотичен крем). Ако кучето е домашно, наблюдавайте за прояви на бяс (прояви на необичайна агресивност, обилно отделяне на слюнка) до 10-тия ден от ухапването.


Друг проблем на лятото са змиите. В България има само 4 вида отровни змии – пепелянката, каменарката, усойницата и остромуцунестата усойница. Макар и рядко, ухапванията от тях са възможни. Ако това се случи, на мястото на ухапването се появява зачервяване и оток. Това става след около 15-45 мин. При липсата на лекарска помощ се проявяват и симптоми като висока температура, коремни болки, студена пот, обща слабост, червени петна по тялото и загуба на съзнанието. Най-бързо и драматично протичат ухапванията по главата, шията и лицето, тъй като тогава е възможно да се стигне до бързо задушаване. Най-добре е човек да звъни на тел.112, ако е ухапан от змия.


Ужилване от насекоми


Опасно е не самото ужилване, а отровата, която се впръсква под кожата чрез жилото. Ако вие или детето ви сте предразположени към алергични реакции, непременно вземете за лятната ваканция антихистаминов препарат. Ако след приема на таблетката реакцията продължава да се засилва, веднага търсете лекарска помощ. Запомнете, че при тежка алергична реакция се налага противоалергична инжекция, която може да се окаже животоспасяваща.


Първата помощ в такъв момент включва няколко неща. Първо, ако жилото е останало в кожата, внимателно го извадете с пинсета. В никакъв случай не го притискайте, защото отровата ще се разпръсне. Вземете памук, напоен с кислородна вода и намажете мястото на ухапването. Ако не разполагате с кислородна вода, използвайте вода със сол – една лъжичка на чаша вода. Наложете парченца лед на ухапаното място. Приемайте обилно количество течности, за предпочитане вода.


Важно е също така да знаете, че след ухапването се появят реакции като подуване, задушаване, обриви, припадък, затруднен говор или затруднено зрение, незабавно посетете най-близкото спешно отделение или повикайте лекар.


Кръвотечение от носа


Причините могат да бъдат изключително разнообразни - нараняване на тъканите в носната кухина, удар в областта на главата или на носа, инфекциозно или хронично заболяване, дори прекаляването с аспирин. Това са само малка част от причините, поради които може да ви шурне кръв от носа. В зависимост от засегнатия участък специалистите разделят кървенето на две групи – предно и задно.


Първото се среща по-често при децата. Минава за няколко минути след поставянето на тампон в носа. Кръвозагубата не е голяма. При вторият тип кървене обаче, най-вероятно става дума за високо кръвно. Възможно е да се появи и при прием на таблетки анти-бебе или бременност, когато се променят хормоналните нива. Понякога това кървене може да продължи с часове и да изисква поставянето на тампон дълбоко в носната кухина, което се прави от специалист.


Bookmark and Share
Още от Новини

Отново агресия! Нападнаха спешен медик в Добрич

14.08.2017

За поредно нападение над спешен лекар съобщават от МВР. Този път става въпрос за медик, който е бил нападнат в Спешния център в Добрич, информира

виж още

Топ 10 на най-болезнените състояния в медицината

14.08.2017

Има един въпрос, от който много пациенти се вълнуват, но на който малцина лекари се осмеляват да отговорят. Става дума за силата на болката. Кое съ

виж още

Тест за чревни бактерии определя вида на диетата

14.08.2017

Едно ново изследване обяснява, защо един и същ хранителен режим се отразява различно на отделните индивиди. Екипът от учени твърди, че много скор

виж още

Калкулатор Body Mass Index
Erectile dysfunction
Heart attack

Здравен календар юни 2018

П В С Ч П С Н
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Виж още

Анкета

Може ли да се разчита на "Спешна помощ"?

Резултатите