Внимавайте с витамините и минералите - порезни са, но с мярка

11.06.2017

Множество реклами ни приканват да пием витамини и минерали. Много от тях обаче се оказват съвсем ненужни, твърдят лекарите. Калцият е един от минералите, за които дамите са чували много. Съветите са да се приема, за да се заздравят костите и да се увеличи тяхната плътност с цел отлагане на остеопорозата във времето.


Оказва се обаче, че прекалени високия прием на калций имат вредно влияние върху артериите и меките тъкани. Или иначе казано, това дови до калцифициране на кръвоносните съдове. А така се повишава риска от сърдечносъдови заболявания. Калцият също така може да стимулира образуването на камъни в бъбреците и да попречи на естественото им разграждане. Това важи особено за хората, които са предразположени към този проблем. Ето защо лекарите и диетолозите съветват, този елемент да не се пие като хранителна добавка, а да се набавя чрез консумацията на определени продукти – мляко, риба, зеленчуци и ядки.


Желязото също е минерал, чийто прием се препоръчва наляво и надясно, без да се обърне внимание на потенциалните рискове. Този микроелемент помага за образуването на хемоглобин - вещество в кръвта, което доставя кислород от дробовете до другите части на тялото. Освен това желязото е ключово за формиране на някои хормони в тялото. Заради тези важни функции, човек трябва да ги приема само след като си е направил изследване на нивата му в кръвта. Твърде многото желязо в кръвта може да увреди черния дроб и други органи, затова трябва да се внимава с желязо, категорични са лекарите.


Йодът пък е сред тези хранителни добавки, които не бива да се приемат, освен ако не са назначени от лекар. Този микроелемент се свързва най-често с щитовидната жлеза и е ключов за производството на някои хормони. Възможно е обаче приемът му да попречи на правилното функциониране именно на тази жлеза. Преди човек да предприеме подобна стъпка, задължително трябва да се консултира с лекар и да си пусне изследвания, които да установят нивата на йод в кръвта.


Витамин В6 също е сред онези витамини, с които трябва да се внимава. Най-добрият начин да си го набави човек е чрез здравословна и разнообразна диета - плодове, зеленчуци, риба, птиче месо. Ако обаче дълго време се приема В6 под формата на хранителна добавка, това може да доведе до развие на т.нар. невропатия - свръхчувствитеност на нервните окончания.


Bookmark and Share
Още от Новини

Доц. Елисавета Стефанова колекционира детски усмивки

23.08.2017

Първото нещо, което децата и възрастните забелязват при среща си с доц. Елисавета Стефанова, е плюшената играчка на слушалките, висящи на врата й.

виж още

"Мушиците" в очите мъчат предимно пенсионерите

14.08.2017

Случвало ли ви се е да имате летящи „мушици“ в окото? Хората виждат тези мътнини (от английското eye floaters) най-вече при силна светл

виж още

Отново агресия! Нападнаха спешен медик в Добрич

14.08.2017

За поредно нападение над спешен лекар съобщават от МВР. Този път става въпрос за медик, който е бил нападнат в Спешния център в Добрич, информира

виж още

Калкулатор Body Mass Index
Erectile dysfunction
Heart attack

Здравен календар октомври 2017

П В С Ч П С Н
3031    1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
Виж още

Анкета

Може ли да се разчита на "Спешна помощ"?

Резултатите