Братовчед на шарката напада по 20 души всеки ден

09.06.2017

Братовчед на шарката напада по 20 души всеки ден, съобщава в. "Телеграф". Според изданието лекари отчитат бум на херпесните инфекции, които се причиняват от вирус като този на варицелата.


„Инфекцията протича много болезнено и понякога се разпространява върху голяма част от лицето“, сподели д-р Боримир Фурнаджиев. По думите му на ден поне по 7-8 души търсят помощта му заради херпеси, като голяма част от пациентите са жени. Вирозата засяга предимно лигавиците и кожата на устата, носа и очите. Предава се основно чрез контакт с носител на инфекцията, но можем да се заразим и без да сме имали директен досег до вече образувал се херпес.


Експертите обаче предупреждават, че на пръв поглед обикновеният херпес може да доведе до усложнения. Много хора пренебрегват наличието на т.нар. стресница, но тя крие потенциална опасност. Това важи най-вече за болни пациенти с отслабена имунна система. Макар и в редки случаи херпесът може да засегне някой от вътрешните органи като черен дроб, бъбреци, главен мозък и др. Ако той протича като възпаление на окото с болки, парене и сълзене, е задължително да се потърси лекарска помощ, тъй като може да доведе до сериозно увреждане на зрението.


Освен херпесните инфекции в момента върлуват и няколко летни вируса. Те ни вадят от строя за 5 до 7 дни, като причиняват главоболие, болки в корема, повръщане и диария, а при децата и температура. Според статистиката на Информационния център за анализиране на данните от остри респираторни заболявания в момента най-много болни има сред малчуганите до 4-годишна възраст.


Същевременно със затоплянето на времето се увеличават и случаите на чревни инфекции, които повалят по над 300 души на седмица. Най-много болни има по морето. Според данните на РЗИ-Варна само за седем дни са регистрирани 40 души със стомашни проблеми, а в Бургаско други 15. Най-честите диагнози са гастроентерит и ентероколит.


Според лекарите превенцията срещу тези заболявания е добрата лична хигиена. Ето защо те съветват да не оставяме хранителните продукти извън хладилника, да ги накисваме и измиваме внимателно преди консумация и да обърнем сериозно внимание на чистотата на ръцете си. „На пазара вече има много плодове – череши, кайсии и всякакви други. Когато те не се измиват добре, това също е сериозна предпоставка за чревни инфекции“, казва д-р Фурнаджиев.


Туристи ни носят морбили


Продължават новите случаи на морбили у нас, а според здравните експерти дребната шарка тепърва ще заразява още хора през лятото. До момента случаите са над 100. Най-много болни има в Пловдив, следван от Пазарджик и Монтана. Само през изминалите дни са отчетени нови 13 души с дребна шарка под тепетата и други 3 в Пазарджик.


Епидемиолозите обаче се притесняват, че през летните месеци по морето ситуацията ще се усложни, тъй като се очакват туристи от съседна Румъния, където има бум на морбили. Случаите продължават да се увеличават също в Италия и Германия, където пък работят много нашенци, които се очаква да се приберат за сезонната си отпуска. Ето защо според лекарите честите пътувания през лятото ще увеличат риска от бум на морбили и у нас.


Bookmark and Share
Още от Новини

Доц. Елисавета Стефанова колекционира детски усмивки

23.08.2017

Първото нещо, което децата и възрастните забелязват при среща си с доц. Елисавета Стефанова, е плюшената играчка на слушалките, висящи на врата й.

виж още

"Мушиците" в очите мъчат предимно пенсионерите

14.08.2017

Случвало ли ви се е да имате летящи „мушици“ в окото? Хората виждат тези мътнини (от английското eye floaters) най-вече при силна светл

виж още

Отново агресия! Нападнаха спешен медик в Добрич

14.08.2017

За поредно нападение над спешен лекар съобщават от МВР. Този път става въпрос за медик, който е бил нападнат в Спешния център в Добрич, информира

виж още

Калкулатор Body Mass Index
Erectile dysfunction
Heart attack

Здравен календар октомври 2017

П В С Ч П С Н
3031    1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
Виж още

Анкета

Може ли да се разчита на "Спешна помощ"?

Резултатите