Д-р Венцислав Грозев: България остава без лекари

09.06.2017

Д-р Грозев, преди дни в свое становище Българският лекарски съюз прогнозира хаос в системата заради по-ниските болнични бюджети. Това ли е основната причина за напрежението в здравеопазването?


Действително, за април, май и юни болниците получават бюджети, които са значително по-ниски от тези заложени за предходното тримесечие. Тази ситуация не е нормална и ние самите не можем да си обясним защо е така при условие, че сме постигнали по-добри финансови параметри в сравнение с миналата година. За 2016 г. средномесечното разплащане в болничната помощ е от порядъка на 134, 5 млн. лв., а в настоящата 2017 г. от месец април тази сума е над 137, 2 млн. лв. Така че при това положение лечебните заведения да имат по-ниски бюджети е алогизъм.


Има ли реално болници, които са пред колапс заради недофинансиране?


Разбира се, че има. Това са по-голямата част от областните болници и всички общински болници, като немалка част от тях имат бюджети, с които дори не могат да покрият трудовите възнаграждения на хората. Преводът, който получават от регионалните здравноосигурителни каси, е по-малък от фонда им „Работна заплата“.


Здравната каса обаче на няколко пъти изпраща до медиите информация, справки, таблици, според които проблем няма...


Да, затова трябва да говорим в цифри. По системата за електронно бюджетно разплащане НЗОК е платила на лечебните заведения 131 076 000 лв. за януари, 127 621 000 лв. за февруари и 130 млн. за март. Информацията, която ни представи официално бюджетният отдел на касата, е съответно: за януари – 136,9 млн., за февруари – 133,4 млн., а за март – 135,5 млн.


Откъде идва това разминаване?


Тук е въпросът, който и ние задаваме – откъде идва това разминаване. Ако това е истина, само за три месеца е формиран буфер от около 16, 5 млн. лв. Тогава защо болниците вече три месеца са със значително по-ниски бюджети? И то независимо от възможността за надхвърлянето на дейността с 3% над заложените 133 млн. лв.


Ще се стигне ли според вас до прекратяване на договорните взаимоотношения между различни лечебни заведения и касата?


Не вярвам, а и договорите вече са подписани. Но ще се стигне до изключително тежки последици, до невъзможност за изплащане на трудови възнаграждения, до задълбочаване на задълженията на болниците и до невъзможност на лечебните заведения да изплатят дори срочните си задължения, които те са длъжни да погасяват в 60-дневен срок.


В края на миналия месец заявихте, че ще внесете искане за актуализация на бюджета на фонда. Направихте ли го?


Да, внесено е на 26 май. Сега очакваме да бъде изпълнен законът – бюджетът да бъде представен от управителя на НЗОК пред надзора, от там да бъде придвижен към министъра на здравеопазването и съответно към Министерски съвет. Това е хронологичният път, който трябва да бъде извървян.


Тази актуализация е наложителна и искането на БЛС е подкрепено от Българския зъболекарски съюз, от Българския фармацевтичен съюз, от Асоциацията на специалистите по здравни грижи и от КНСБ. Още от миналата година бюджетът на касата е плануван с известен дефицит, а настоящият, който се оформя, е от порядъка на 400 млн. лв.


Защо тогава касата твърди, че няма проблем?


Не мога да разбера, но проблем има. Просто той е заметен под килима, а и най-вероятно има хора, които си пазят добрите административни взаимоотношения с Министерството на финансите. Но всички знаят, че този бюджет равен на 3 милиарда и 430 милиона е недостатъчен, категорично. Тук говорим за задължения към чуждестранните контрагенти, чуждите каси, фармаиндустрията, болничната помощ.


В момента при завоювани от БЛС в рамковия договор завишения, които са 30 млн. лв. в извънболничната помощ, близо 13 млн. в първичната и 18 млн. в специализираната извънболнична помощ, от всякъде получаваме сигнали за намалени регулативни стандарти.


НЗОК все още дължи 34 млн. лв. от миналата година за надлимитни дейности, а вие няколко пъти изразихте готовност да съдите касата...


Ние реално не можем да заведем дело, това могат да направят болниците. Ние от своя страна имаме право да поискаме актуализация на бюджета, в която влизат и тези 34 млн. лв. за 2016 г. и 52 млн. за предходната – 2015 г.


Друго разминаване се получава при направленията. Пациенти и лекари говорят за дефицит на талони, а справка на НЗОК сочи, че промяна няма...


Именно. Как става така, че всички отчитат някакви проблеми, само касата не? Ето, преди ден получихме сигнал от ДКЦ 2 в Добрич, което вече не е в състояние да изпълнява задълженията си.


При срещата на съсловната организация с новия здравен министър проф. Николай Петров коментирахте основните проблеми в системата. Кое е нещото, което трябва и може да се подобри в най-кратки срокове според вас?


Точно тези проблеми, които и в момента дискутираме – финансирането, организацията, лимитирането на дейността. Би трябвало и най-вероятно ще се дискутира и въпросът с броя на лечебните заведения. Възможността да се избегне бюджетирането на здравната каса и бюджетът да се остави за действително извънредни ситуации . Но за да бъде разходван този резерв само тогава, финансирането на лечебните заведения трябва да бъде направено в оптимален вариант. Не може да вкарвате резерв от 340 млн. и той още от 1 април да трябва да се преразпределя с цел да се компенсират недостатъците и бюджетният дефицит. Стига толкова!


Здравният министър даде заявка за предприемане на действия по отношение на лимитите и тяхното отпадане поне за големите лечебните заведения с обществено значение. Какво е мнението ви?


Все още не сме обсъдили едно такова поведение, но има разум в такова нещо. Ето, „Пирогов“ е един много добър пример. Там над 80% от сумите, които се дължат при намаляването на бюджета, покриват случаи на спешност. Как така ще лимитираш спешността? В огромната си част областните болници работят на същият този пироговски принцип, с други думи - няма кой друг да приеме тази тежка и спешна патология.


А коя е мярката, която може да промени стряскащата статистика на БЛС, че всеки втори млад медик избира реализация в чужбина?


Всичко изброено до тук заедно с другия основен проблем – остойностяването на лекарския труд. Нормални трудови възнаграждения за младите лекари, подобряване на наредбата за специализация, възможността за по-бързо кариерно израстване на младите лекари. Но имайте предвид, че и негативизмът на обществото към лекарското съсловие, който се подхранва и от някои медии, също гони хората.


Ето я ситуацията, в която се намираме, и тя е много страшна. Защото тези проблеми се натрупват поне от 10 години, а ние нищо не правим. Какво чакаме да се случи? България да обезлюдее от медицински сестри и лекари? На път сме. Една здравна статистика сочи, че съотношение между лекари и сестри е 1 към 0,9. Това не е ли достатъчно тревожно?


А колко трябва да бъде това съотношение?


 Минимум 1 към 3.


 Неотдавна поискахте към Консултативния съвет по национална сигурност да има и здравен борд, защо това е важно?


Точно поради тези причини, за които говорим – ситуацията с недофинансирането, невъзможността да се изпълняват нормално служебните задължения от медицинските лица, проблемите в системата, които водят до отлив на кадри и напускането на държавата ни от лекарски и сестрински персонал. После какво – ще вкарваме филипинци и сингапурци ли да ни лекуват? Дали ще дойдат за такива възнаграждения? Застаряване на населението, увеличаване на заболеваемостта, всичко това са проблеми, касаещи и националната сигурност.


Автор: Поли Пантева, в. Телеграф


Bookmark and Share
Още от Интервюта

Д-р Д. Тенчев: Половин милион българи имат паникатаки

24.07.2017

Д-р Тенчев, в последно време все повече хора получават паникатаки. Това заболяване ли е? Паническите атаки и паническото р

виж още

Проф. Д. Байкова: Евтините безалкохолни действат като наркотик

12.07.2017

Проф. Байкова, анализът на агенцията по храните доказа двойния стандарт при храните, какви вреди ни нанасят некачествените продукти? виж още

Доц. Радка Кънева: Генът на Джоли разболява 350 българки годишно

26.02.2017

Доц. Кънева, само преди дни стана ясно, че звездата Анджелина Джоли си е направила генетично изследване за рак на гърдата и яйчниците, какв

виж още

Калкулатор Body Mass Index
Erectile dysfunction
Heart attack

Здравен календар април 2018

П В С Ч П С Н
30     1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
Виж още

Анкета

Може ли да се разчита на "Спешна помощ"?

Резултатите