Разработват се 2000 нови лекарства в онкологията

23.05.2017

Към момента в процес на разработка са близо 2000 молекули, предназначени за лечение на ракови заболявания. Това стана ясно по време на дискусията „Механизъм за проследяване на ефекта от новоутвърдени лекарствени терапии“. В нея участие взеха водещи специалисти в областта на онкологичните заболявания, представители на институциите и пациентските организации, международни експерти и представители на фармацевтичната индустрия.


Участниците се обединиха около тезата, че лечението на онкологичните заболявания достига повратна точка с терапии, които осигуряват по-добри резултати както за отделния пациент, така и за обществото като цяло. Напредъкът на съвременната наука промени профила на някои злокачествени заболявания от животозастрашаващи към хронични, като трансформира грижите за заболяването и най-важното - увеличава дела на хората, оцелели в битката с болестта.


В сферата на онкологията все още обаче остават много нерешени медицински проблеми и непосрещнати нужди – за някои локализации на злокачествени заболявания лекарствено лечение все още не е разработено, а за други са нужни по-ефикасни съвременни решения. През следващите 5 до 10 години обаче ще видим навлизането на революционни нови технологии, които съществено ще подобрят терапевтичните резултати в борбата с рака.


Такива са например терапията с Т-клетки (CAR-T терапия), при която учените използват собствената имунна система на организма, модифицирайки генно имунните клетки, за да могат разпознават и унищожават туморни клетки; комбинираната онкологична терапия, която съчетава няколко лекарства с различен механизъм на действие, за да подобри контрола върху онкологичното заболяване. На срещата стана ясно, че здравната система трябва да е подготвена да осигури бързото навлизане на нови терапии, които дават по-добри възможности за лечение на пациенти със злокачествени заболявания.


Предвиденото въвеждане от 2018 г. на механизъм за проследяване на ефекта от някои нови терапии, след включването им в системата на заплащане с публични средства, може да даде възможност достъпът на пациентите до конкретно реимбурсирано лечение постоянно да се усъвършенства. Това ще бъде осъществено въз основа на цялостната представа за ползите от терапията в реалната практика, като крайната цел са не икономиите, а непрекъснато подобряване на общите здравни резултати.


Участниците отбелязаха, че към момента здравната система в България все още не е подготвена да осигури систематично генериране, събиране и анализиране на данни за проследяване на ефекта от приложимите терапии и възможност за изолиране на субективните фактори, които също влияят върху резултата от лечението. Въвеждането на подобен механизъм изисква много по-висока степен на електронизация и стандартизация в здравната система.


Беше постигнато съгласие, че въвеждането на механизъм за проследяването на ефекта от лечението новоутвърдени терапии е възможно само с обединени усилия от страна на здравните власти, медицинското съсловие и фармацевтичната индустрия. Притежателят на разрешение за употреба следва да участва в дизайна на механизма за проследяване на ефекта от лечението на конкретния лекарствен продукт, да има достъп до анонимизираните данни и до анализа им, както и възможност за валидирането/одитирането им с оглед избягването на грешки.


Участниците се съгласиха, че проследяването на ефекта от лечението с новоутвърдени лекарствени терапии не трябва да води до допълнително ограничаване на достъпа на пациентите до терапията. Беше отбелязано, че механизмът няма да е приложим за всички нови лекарствени продукти, тъй като субективните фактори, влияещи върху резултата от лечението (напр. съдействие на пациента, начин на хранене и др.), не винаги могат да бъдат изолирани при анализа на данните.


Участниците в дискусията призоваха институциите, академичната общност, медицинските и професионални дружества, пациентските организации и фармацевтичната индустрия да се обединят за подобряването на онкологичната грижа в България с фокус върху пациента и постигане на по-добри резултати от лечението.


Bookmark and Share
Още от Фармация

"ГлаксоСмитКлайн" отчете напредът в два социални проекта

31.05.2017

Това стана ясно по време на организираната от българския офис на „ГлаксоСмитКлайн“ (GSK) среща, която се проведе в резиденцията на Брит

виж още

Клиничните изследвания влизат в публичен регистър

25.05.2017

Всички клинични изпитвания да бъдат регистрирани и резултатите да бъдат оповестени публично. За това се споразумяха част от най-големите световни

виж още

ЕМА препоръчва спирането на 300 генерични лекарства

27.03.2017

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча спирането на над 300 генерични лекарства заради ненадеждни тестове на индийската компания Mic

виж още

Калкулатор Body Mass Index
Erectile dysfunction
Heart attack

Здравен календар юни 2017

П В С Ч П С Н
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Виж още

Анкета

Може ли да се разчита на "Спешна помощ"?

Резултатите