1200 пациенти са преминали през психиатричната клиника на "Александровска"

09.04.2017

На 11 април (вторник) от 11.30 ч. имам удоволствието да ви поканя на антистигма инициативата „Въпреки болестта“, която екипът и пациентите на Клиниката по психиатрия в УМБАЛ "Александровска" организират по повод Световния ден за борба с шизофренията. Част от пациентите ще разкажат личните си истории за да подчертаят, че въпреки заболяването, не е задължително да се оттеглят от света, да изгубят работата и социалните си контакти. За гостите на мероприятието болните са подготвили артистична програма, която включва оперно пеене, творби за пиано, изложба от картини и квилинг, изработени по време на терапевтичния процес в артателието.


Шизофренията е сериозно психично заболяване, при което тежко страдат емоциите, волята и мисленето. Болестта засяга 1% от общата популация и е определена като социално значима, тъй като започва в ранна възраст, засяга когнитивно-познавателните функции и води до сериозни нарушения в социалната реализация на индивида. Най-често началото на заболяването е в периода между 18 и 35 години и засяга по-често жените.


В психиатричната клиника на Александровска болница се прилагат най-съвременните форми на лечение и грижи за хората с психични заболявания. През изминалата година през нея са преминали около 1200 пациенти, като ~ 40% от тях са с диагноза шизофрения. Повечето са на възраст до 30 години. През този период в Дневния стационар са преминали 333 пациенти с диагноза шизофрения, които са участвали в психообучителните и рехабилитационни програми като групови обучения за шизофрения, болест и семейство, социален клуб, музикотерапия, английски език и театрално ателие.


В рехабилитационните програми участват трима доброволци, които водят английски език, театрално ателие и йога. Сутрешната програма на Дневния стационар започва с йога. В клиниката са въведени успешно релаксиращи и занимателни програми, включително за болни извън отделенията в условията на дневен стационар. По желание болните играят шах и домино, редят пъзели, решават листовки, общуват помежду си. Арттерапията, музикотерапията и спорта развиват интелекта и кондицията, повишават концентрацията, стимулират творческото мислене, невербалната комуникация и др.


Този вид образователни програми нямат терапевнична цел. С тях се изграждат социални и комуникативни умения, които да улеснят процеса на ресоциализация на пациентите и да стимулират желанието им за самостоятелен живот в естествена среда.


Bookmark and Share

Спортът и храненето се грижат за мозъка

27.04.2017

Дори и днес е разпространено мнението, че възрастният мозък не може да генерира нови клетки. Веднъж създадени те могат само да умират и ситуацията

виж още

Проф. Миланова: 70 000 българи са болни от шизофрения

14.04.2017

70 000 българи са болни от шизофрения. Това съобщи ръководителят на Клиниката по психиатрия в Александровска болница проф. Вихра Миланова по повод

виж още

Как емоционалният "махмурлук" променя мозъка ни?

14.01.2017

Нашите емоции могат да предизвикат физиологични изменения в мозъка, които се запазват дълго време след конкретните преживявания. Учените наричат то

виж още

Калкулатор Body Mass Index
Erectile dysfunction
Heart attack

Здравен календар април 2018

П В С Ч П С Н
30     1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
Виж още

Анкета

Може ли да се разчита на "Спешна помощ"?

Резултатите