Дъвките - вредят или помагат?

28.03.2017

Постоянно ни заобикалят реклами на дъвки. Те могат да се видят по улицата, във вестниците и списанията, в интернет и по телевизията. И всички се опитват да ни убедят в чудодейното им действие върху зъбите. Истината е, че дъвката може да донесе колкото ползи, толкова и вреди на устната кухина. Тя влияе дори на стомашно-чревния тракт. Затова е добре да се вслушвате в препоръките на специалистите. Голямото преимущество на дъвките е, че се справят с лошия дъх в устата.


По принцип стоматолозите съветват дъвките да се използват веднага след хранене, за да бъдат почистени остатъците между зъбите. Добре е да се знае обаче, че те не вършат тази дейност толкова добре, колкото четката или конците. В този смисъл дъвката помага само в случаите, когато човек няма възможност да си измие зъбите, след като е похапнал.


Освен това дъвките предизвикват отделянето на по-високи нива на стомашни сокове. Организмът привиква към по-бързото преработване на храната и ако човек спре да дъвче, може да се появят храносмилателни проблеми, твърдят специалистите. По думите им не е желателно да се дъвчат дъвки на празен стомах, защото в дългосрочен план това може да доведе до гастрит или язва.


В централния научноизследователски институт по стоматология на Русия наскоро бе проведено мащабно проучване, насочено към изучаването на ползите и вредите от дъвката. Базирайки се на резултатите от нето, стоматолозите съветват родителите да не дават дъвка на децата си, преди да са навършили 6-годишна възраст. А учениците да я използват само след хранене. При това дъвката трябва да съдържа естествени киселини, а не захар или нейните заместители. Продължителността на дъвченето пък не бива да надвишава 15 минути. В противен случай човек рискува да нарушите естествените функции на тъканите на венците.


Руснаците, които са провели изследването сред 10 000 души, са стигнали до извода, че при продължително дъвчене (повече от 1 час) се нарушава кръвоснабдяването на тъканите в устната кухина, което може да доведе до много по-сериозни последствия. Друга заплаха пък се крие в балончетата, които обикновено човек прави, докато има дъвка в устата си.


Много деца, а и не малко възрастни, имат навика да залепят дъвката си на пръста и след това отново я лапат в устата. В този случай от средство за борба с кариесите дъвката се превръща в развъдник на болестотворни бактерии. Според група американски учени обаче дъвките имат далеч по-тъмна страна. Според тях в тези продукти се съдържат наночастици, които имат за цел да избелят зъбите и да освежат дъха в устата.


Проблемът е обаче, че при попадането на тези частици в червата те пречат на абсорбирането на желязото, цинка и мастните киселини. Това е особено неприятен проблем за жените в менструален цикъл, защото може да предизвика дефицит на желязо и лека анемия. Необходими са обаче допълнителни проучвания, за да се уточни колко дълго трябва да се дъвчат дъвки, за да се стигне до подобни хранителни увреждания.


„От типа дъвка, който избираме да дъвчем, зависи дали вредим или помагаме на зъбите. Съдържащите захар продукти могат да увеличат шанса за появата на кариес. Дъвките, които не съдържат захар обаче, помагат за изчистването на зъбите“, коментира темата и д-р Валентина Попадийска от Пловдив. По думите й дъвката без захар премахва натрупванията на хранителни частици и неутрализира киселините, освобождавани от бактериите в плаката, която от своя страна вреди на емайла.


„Дъвченето и вкусът на изкуствени подсладители стимулират отделянето на десет пъти повече слюнка. По този начин допълнително се неутрализират киселините в устата и се отмиват хранителните частици, полепнали по зъбите“, категорична е пловдивската стоматоложка.


Тя препоръчва изкуствено подсладените продукти, които съдържат ксилитол (брезова захар). Тази съставка потиска растежа на една от бактериите в устата, предизвикващи кариеси. „При наличието на ксилитол бактериите губят способността си да се прикрепят към зъбите и така се предотвратява процесът по образуването на плаки“, обяснява още д-р Попадийска. Въпреки че дъвченето може да е полезно донякъде, има и такива ситуации, в които не е препоръчително да се прави. Например, ако човек изпитва болки в челюстите, трябва да ограничи дъвките и да се консултира със специалист.


Bookmark and Share

Екстракт от гроздови семки пази зъбите от кариеси

17.06.2017

Група изследователи са установени, че съединение, намиращо се в гроздовите семки, предпазва зъбите от кариес. Извлеченият от тях екстракт заздравяв

виж още

Миенето на зъбите удължава живота

10.05.2017

Перфектната холивудска усмивка е нещо към което много хора се стремят, но ново проучване показва, че ползите от добрата устна хигиена далеч надхвър

виж още

Диагностициране на болестите по цвета на езика

23.12.2016

Езикът се състои от група мускули, които ни позволяват да усещаме вкуса на храна, да я поглъщаме и да говорим. „Този наш орган е богато снабд

виж още

Калкулатор Body Mass Index
Erectile dysfunction
Heart attack

Здравен календар април 2018

П В С Ч П С Н
30     1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
Виж още

Анкета

Може ли да се разчита на "Спешна помощ"?

Резултатите