7 причини да си направим масаж на дланта

15.01.2017

Дланта е своеобразна карта на нашето тяло. На нея лежат точки, наречени рефлексни зони, които се свързват с различни органи. Ако познаваме тези точки, умеем да ги напипаме и знаем как да ги масажираме, можем сами да си помогнем при нервно напрежение или досадна болка. Натискът в тези зони разбива блокадите по енергийните пътища на тялото. Но за да потече енергията отново и безпрепятствено, човек трябва също така да се научи да диша правилно.


При малки неразположения масажът на дланта прави истински чудеса, твърдят любителите на акупресурата. По думите им при точковия масаж на дланта се изхожда от това, че всички части на организма са свързани с определени точки на ръката. Масажът възбужда не само зоните, които натискаме, но и рефлектира в съответните органи - стомаха, сърцето, нервите и т.н. Той спомага да се разслаби организмът и едновременно го активизира и премахва някои неразположения.


Другото му голямо предимство е, че след като усвои техниката на масажа, човек е способен да си помогне сам без посещение при джипито или купуването на лекарства от аптеката. Като правило за това са достатъчни две-три минути масаж на рефлексните зони. Натискът трябва да бъде силен, но не болезнен, твърдят практикуващите акупресура. По думите им точковият масаж е изключително полезен при няколко състояния.


Простудни заболявания. Ако сте от хората, чийто нос не спира да тече в студа, веднага започнете масаж на рефлексиите зони на дланта, свързани с носните кухини (намират се на възглавничките под ноктите). С пръстите на едната ръка масажирате с кръгови движения съответните пръсти на другата. Възпале­нието на слизестата обвивка на носа оздравява бързо. Кашлицата може да се намали с помощта на кръгов масаж на зоните, свързани с бронхите и белите дробове (намират се на възглавничката в основата на палеца). При простудни заболявания, за да активизирате защитните сили на организма, масажирайте зоните, свързани с лимфните възли. Внимателно разтривайте с палеца и показалеца зоните над свивката на китките.


Главоболие. Преди да вземете хапче, опитайте масаж на рефлексиите зони, свързани с мозъка (намират се в основата на кутрето). Това подобрява кръвообращението във всички области на главата. Масажът на тези зони е подходящ не само при главоболие, но и при недостатъчна концентрация на вниманието и при излишна нервност. Масажирайте възглавничките на пръстите със силни кръгови движения и до 15-20 минути ще почувствате облекчение.


Нарушено кръвообращение. За усилване и стабилизиране на кръвообращението с леки кръгови движения на палеца пет минути масажирайте рефлексната зона на сърцето. Ти се намира в основата на безименния пръст. След кратък натиск в тази зона, издърпайте нежно пръста, отново с лек натиск по цялата му дължина. Това ще вкара в норми кръвното ви налягане, твърдят специалистите по акупресура.


Болезнена менструация. Рефлексната зона, която е свързана с яйчниците и матката, също лесно се поддават на масаж. Тя се намира между двата хълма, които се образуват в близост до китката. Обхващайки дланта с палеца и показалеца, силно натискайте зоната между меката част в основата на палеца и тази, която е разположена по права линия на кутрето. Болката би трябвало да отслабне след около 5-10 минути.


Стрес и напрежение. В най-напрегнатите дни, когато буквално всичко се изплъзва от ръцете ви, успокояващо и разслабващо въздействие оказва масажът на зоните, свързани със слънчевия сплит - центъра на нашата нервна система. Те са разположени в средата на дланта, точно под средния и безименния пръст. Ще ги откриете много лесно ако свиете ръката в шева, все едно държите ябълка в ръката си. Точката се намира в най-дълбокото място. Натискайте с палеца, а с останалите четири пръста поддържайте дланта отдолу.


Нарушено храносмилане. Неразположение от мазна или лютива храна се отстранява лесно чрез масаж на рефлексната зона, свързана със стомаха. Тя се намира под показалеца. При повдигане и киселини пък масажирайте зоната, свързана с черния дроб и жлъчката (разположена е малко под основата на кутрето), а при запек - зоната на дванайсетопръстника (в средата на дланта).


Очни проблеми. Съвременните хора не стават от компютъра, а когато го направят забиват нос в смарт телефона си. Това уморява очите. Има и много болестни процеси, които засягат целия организъм, водят до изменения в ретината на окото. Например хората с хипертония развиват и ретинопатия след време. Колкото по-рано се открият тези изменения, толкова по-успешно ще бъде лечението. Натискът в средната част на средния пръст може да помогне на очите ви да преодолеят натоварването.


Bookmark and Share
Още от Beauty&SPA

Ексфолиирането - ново начало за нашата кожа

26.01.2017

Ако искате кожата ви да бъде здрава и еластична, да има хубав, приятен тен и по-малко проблеми като петънца и пъпчици, ексфолиирайте я редовно. Ког

виж още

Врати отвори най-новата клиника за естетична медицина "Мона Лиза"

13.01.2017

Най-голямата в България бутикова клиника за естетични и антиейджинг процедури отвори врати в София вчера. Бляскавата церемония по откриването на пъ

виж още

Кажи "Стоп" на зимния косопад

22.12.2016

Да, естествено, категоричен е отговорът на специалистите в тази област. Също както през лятото, зимата влияе негативно на косата и тя трябва да бъд

виж още

Калкулатор Body Mass Index
Erectile dysfunction
Heart attack

Здравен календар април 2018

П В С Ч П С Н
30     1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
Виж още

Анкета

Може ли да се разчита на "Спешна помощ"?

Резултатите