Кажи "Стоп" на зимния косопад

22.12.2016

Да, естествено, категоричен е отговорът на специалистите в тази област. Също както през лятото, зимата влияе негативно на косата и тя трябва да бъде подпомогната с правилни грижи. Ето защо изборът на шампоан, балсам и маска не бива да се оставя на спонтанното решение, когато влезем в магазина или аптеката.


Нормално е човек да губи между 60 и 100 косъма всеки ден, твърдят специалистите. Ако обаче, процесът по отпадането се задълбочи, трябва да се вземат мерки. През зимата те се свеждат до няколко простички правила, които обаче гарантират, че всеки косъм ще е на мястото си в Коледната и в Новогодишната нощ.


Първата необходимост в студа е изборът на топла и удобна шапка. Отговор в стил: „Никакви шапки и барети не ми отиват”, не трябва да се приема – продават се всякакви модели, така че човек да може да си избере подходящата за него. Ако няма­те шапка, студът стига лесно до косата ви, стесня­ва кръвоносните съдове, на­рушава кръвообращението в главата и захранването на фоликулите, твърдят специалистите. По думите им покриването на косата трябва да е на­пълно, за да не се обезводнява косъма.


Добре е да се знае също така, че преохлаждането на гла­вата води до разрушаване на космените луковици и нару­шаване на обменните проце­си. Или иначе казано, момичетата и жените, които не покриват главите си, рискуват да увредят ко­сата си, тя да стане тън­ка, да загуби блясъка си и да започне да пада.


Шапката трябва да бъ­де избрана добре, защото при неправилно носене, особено в голям студ, може да предизвика главоболие, твърдят още специалистите. По думите им най-неподходящи са тес­ните шапки и барети, както и лен­тите, които минават през челото и тила – те прищипват малките кръвоносни съ­дове. Косата се уврежда и от носенето на шапки от изкуствена прежда. Така че дамите трябва да изберат кожените шапки, от вълна или от мохер. В тях главата ди­ша и не замръзва, категорични са специалистите.


Второто важно правило е косата да бъде изсушена много добре, когато човек излиза навън след баня. Не само защото може да настине, а и защото ще увреди косата си. Влагата в косъма води до образуването на ледени кристалчета и да разкъсване и нацепване на косъма. Ефектът от това е, че косата тава по-суха и с начупена, твърдят специалистите.


По думите им сешоарите не са най-добрият вариант за подсушаване на косата, мака че с тях процесът е по-бърз и удобен. Ето защо човек трябва да вземе мерки – да ползва балсам, маска или протектор срещу високата температура. Тези продукти възстановяват хидратацията на косъма.


Подхранващи продукти, които задържат част от влагата в косъма, също са на почит в студените зимни дни. Ако имате суха коса, трябва да изберете подходящи продукти, за да не позволите косата ви да изсъхва допълнително, напомнят специалистите. И не пропускат да пожелаят на всички дами, да са с ослепителни прически в празничните дни.


Bookmark and Share
Още от Beauty&SPA

Ексфолиирането - ново начало за нашата кожа

26.01.2017

Ако искате кожата ви да бъде здрава и еластична, да има хубав, приятен тен и по-малко проблеми като петънца и пъпчици, ексфолиирайте я редовно. Ког

виж още

7 причини да си направим масаж на дланта

15.01.2017

Дланта е своеобразна карта на нашето тяло. На нея лежат точки, наречени рефлексни зони, които се свързват с различни органи. Ако познаваме тези точ

виж още

Врати отвори най-новата клиника за естетична медицина "Мона Лиза"

13.01.2017

Най-голямата в България бутикова клиника за естетични и антиейджинг процедури отвори врати в София вчера. Бляскавата церемония по откриването на пъ

виж още

Калкулатор Body Mass Index
Erectile dysfunction
Heart attack

Здравен календар април 2018

П В С Ч П С Н
30     1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
Виж още

Анкета

Може ли да се разчита на "Спешна помощ"?

Резултатите