Правилното хранене пази зъбите от кариес

08.10.2016

Много фактори са отговорни за развитието на зъбен кариес. Съчетанието им води до развитие на процес, при който въглехидратите в храната се разграждат от микроорганизмите до киселини. Те разтварят емайла, а това води до разрушаването на зъбите, обясняват стоматолозите.


Факторите, които причиняват развитието на кариеси, се разделят в няколко групи. Едни действат на местата, където се отлага зъбна плака – по вдлъбнатите зони на дъвкателната повърхност на кътниците, по повърхностите между два зъба и в зоните на зъбните шийки. Количеството и качеството на слюнката също са фактор. Колкото е по-гъста, толкова повече хранителните остатъци и микроорганизмите се прилепват по зъбите и предизвикват плакообразуване.


Има обаче и фактори, които зависят от поведението на човек – начин на хранене, честота на прием на захари, вида на приеманите захари, прием на подсладени течности, качество на устната хигиена и др. Точно затова отговорът на въпроса, дали кариесът на временните зъби води до кариес на постоянните, не е еднозначен. Така или иначе стоматолозите често препоръчват промяна в хранителния режим при децата с много кариеси в устата си.


Важни са както количеството и качеството на приеманите захари, така и честотата на хранене. Колкото по-често се приема храна, колкото повече захари се приемат, толкова по-висок е рискът от развитие на кариеси. Въглехидратите се крият не само в сладките храни, но и във всички тестени изделия. Особено опасни са тези, които са съчетание от ниско- и високомолекулярни въглехидрати - например сладкишите, които съдържат едновременно нишесте от брашно и проста захар, която директно се разгражда до киселини.


Децата, а и не само те, трябва да избягват похапването на солети, чипсове, вафлички, бонбони и още много други на пръв поглед вкусни, но вредни храни. Ако трябва да се приема нещо между храненията, то нека това са плодове и зеленчуци, препоръчват още стоматолозите.


Bookmark and Share

Екстракт от гроздови семки пази зъбите от кариеси

17.06.2017

Група изследователи са установени, че съединение, намиращо се в гроздовите семки, предпазва зъбите от кариес. Извлеченият от тях екстракт заздравяв

виж още

Миенето на зъбите удължава живота

10.05.2017

Перфектната холивудска усмивка е нещо към което много хора се стремят, но ново проучване показва, че ползите от добрата устна хигиена далеч надхвър

виж още

Дъвките - вредят или помагат?

28.03.2017

Постоянно ни заобикалят реклами на дъвки. Те могат да се видят по улицата, във вестниците и списанията, в интернет и по телевизията. И всички се оп

виж още
Специалисти

виж още

Калкулатор Body Mass Index
Erectile dysfunction
Heart attack

Здравен календар юни 2018

П В С Ч П С Н
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Виж още

Анкета

Може ли да се разчита на "Спешна помощ"?

Резултатите