Сексът след 50-годишна възраст е по-полезен за жените

19.09.2016

Сексът след 50-годишна възраст подобрява сърдечната дейност при жените, но увеличава риска от инфаркт при мъжете. Това са изводите от последното американски проучване.


За целта на изследването медиците анкетирали 2000 души на възраст от 57 до 85 години. След това ги наблюдавали 5 години, като периодично ги подлагали на профилактични изследвания, за да следят състоянието на сърдечно-съдовата им система. В началото 70% от мъжете и 39% от жените са заявили, че правят секс с партньора си веднъж седмично.


При първото изследване се оказало, че при силния пол има два пъти по-голяма вероятност да преживеят инфаркт, в сравнение с дамите. Пет години по-късно мъжете, отдаващи се на ласки веднъж седмично, били увеличили риска от сърдечен инцидент десетократно, докато дамите със същата полова активност показали изключително добри показатели на кръвното налягане, нивата на холестерол и т.н.


Проучването доказало, че дамите, отдаващи се на чести интимни ласки, се радвали на много по-добра сърдечна дейност, в сравнение с мъжете, които пък реагирали точно обратното - те получавали аритмия, вдигали кръвно и дори правели инфаркти. "Ние очаквахме жените да покажат такива резултати, но това, което установихме при мъжете ни изненада, защото винаги се е твърдяло, че сексът действа благотворно върху човешкия организъм", заяви водещият автор на проучването доц. Хуи Лиу от Мичиганския държавен университет в Източен Лансинг.


Възрастните хора като цяло изпитват много по-голяма трудност в постигането на оргазъм по редица медицински и емоционални причини. Това до голяма степен ги натоварва и те могат да доведат тялото си до силно изтощение в стремежа си да се представят като 20-годишни в леглото. Мъжете натоварват силно сърдечнат си дейност в такива моменти, докато за жените това не е проблем.


"Друга възможност, поради която сексът за силния пол е опасен след една определена възраст, е факта, че мъжете са по-склонни да използват медикаменти или хранителни добавки за подобряване на еректилната си функция" каза доц. Лиу. По думите й проблемът идвал от това, че те буквално се пристрастявани към таблетките и често превишавали допустимите дози.


Bookmark and Share

5 причини да правим секс всеки ден

06.08.2017

Много хора не осъзнават, колко е полезно да се отдават на интимни ласки всеки ден. Секс обаче ни влияе както на физическо, ката и на психическо н

виж още

Средният размер на бюста идеален за 50% от мъжете

25.04.2017

Всеки втори мъж приема, че средният размер (чашка С) на женските гърди е идеален. Това показва проучване, проведено от международната група DrEd, к

виж още

88% от ХИВ-позитивните българи - инфектирани при секс

01.12.2016

88% от новорегистрираните серопозитивни българи са се инфектирали по сексуален път. Това стана ясно в Световния ден за борба със СПИН. На тази да

виж още

Калкулатор Body Mass Index
Erectile dysfunction
Heart attack

Здравен календар април 2018

П В С Ч П С Н
30     1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
Виж още

Анкета

Може ли да се разчита на "Спешна помощ"?

Резултатите