Близо 30 000 нови случая на хламидии се доказват всяка година у нас

29.08.2016

Хламидиите са най-често срещаното венерическо заболяване, предавано по полов път. Годишно у нас се откриват около 30 000 нови случая. Причинител на заболяването е бактерия, наречена хламидия трахоматис. Тя може да засегне различни зони - маточната шийка, фалопиевите тръби, уретрата, простата, тестисите, ануса, гърлото и дори очите. Инфекцията се овладява бързо при ранното й откриване. В противен случай води до безплодие.


Инфектирането с хламидии най-често се срещат при сексуално активни юноши на възраст между 15 до 19 години. Данните, събрани от някои родни гинеколози показват, че при полово активните момичета в тази възрастова група заболеваемостта може да достигне до 40%. Специалистите посочват също така, че младите жени масово развиват възпалителни заболявания в малкия таз, които на по-късен етап хронични и водят до сериозни сраствания на фалопиевите тръби.


Ето защо когато дамите достигнат 30-годишна възраст и решат да забременея, се оказва, че това е невъзможно. Или иначе казано, една от всеки пет жени с тазово възпаление не е в състояние да зачене, тъй като увреждането на тръбите не позволяват на яйцеклетката да стигне до матката и да бъде оплодена.


С хламидия трахоматис могат да бъдат инфектирани както жените, така сексуално активните мъже. Човек може да се зарази чрез секс - орален, генитален или анален, чрез употреба на заразени сексиграчки, при раждане на бебе от заразена майка, както и в случаите на сексуално насилие. Най-често засегнати от тази инфекция са младите сексуално активни хора.


Чернокожите са изложени на това заболяване по-често, отколкото белите или латиноамериканците, твърдят още специалистите. По думите им хламидиите най-често се срещат при несемейните жени, т.е. такива, които често сменят партньорите си или имат няколко паралелни сексуални връзки. Употребата на наркотици, тютюнопушенето и нерегламентираните аборти също увеличава риска от заразяване с хламидии. Според родните медици инфекцията се открива най-често при бедните и неграмотни жени, които живеят в големите градове.


Приблизително 75% от жените не проявяват никакви симптоми, което прави заболяването трудно за откриване в ранен стадии. В редки случаи могат да възникнат оплаквания като парене при уриниране, необичайно вагинално течение, тъпа болка в областта на таза, кръвотечение между менструални цикли и след полов акт, по-обилно менструално кървене, което е придружено и от силни болки.


За наличието на хламидии при мъжете говори парещата болка по време на уриниране, отделянето на бяла или жълтеникава течност от пениса, зачервяване на върха на пениса, сърбеж, болка и подуване на тестисите, развитие на простатит и т.н. Добре е да се знае обаче, че приблизително 50% от заразените мъже не се проявяват никакви симптоми.


В редки случаи хламидийните инфекции при мъжете и жените могат да се развият и извън гениталиите. Или иначе казано, пациентите могат да са с инфекции на очите, поради докосването им със замърсени ръце или попадането на заразена сперма в тях. Възможно е и възпаление на гърлото след орален секс със заразени мъже, както и ануса при анален секс.


Има няколко теста за изследване на този тип инфек­ции. Те често изискват проби от заразените места или урина. Тестът за клетъчна култура е надежден, но за резултатите трябва да се чака от 48 до 72 часа. Ето защо лекарите препоръчват да де прави т.нар. директен флуоресцентен тест за антитела. Той е по-бърз от традиционните изследвания на клетъчни култури, но може да е малко неточен.


Същото се отнася и за имуноензимния тест. Може би затова напоследък мнозина лекари залагат на ДНК тестовете. Те са скъпи, но точни и много удобни за пациентите, тъй като пробите се вземат от урината, а не от вагината или пениса. Няма значение какъв вариант ще избере човек, стига редовно да ходи на прегледи. Тъй като именно ранното откриване и адекватното антибиотичното лечение ще доведат до излекуване и възможност за забременяване, категорични са специалистите.


Bookmark and Share

Средният размер на бюста идеален за 50% от мъжете

25.04.2017

Всеки втори мъж приема, че средният размер (чашка С) на женските гърди е идеален. Това показва проучване, проведено от международната група DrEd, к

виж още

88% от ХИВ-позитивните българи - инфектирани при секс

01.12.2016

88% от новорегистрираните серопозитивни българи са се инфектирали по сексуален път. Това стана ясно в Световния ден за борба със СПИН. На тази да

виж още

Вече и мъжете ще могат да забременяват

23.09.2016

Учените преодоляха ограниченията на природата чрез експеримент, който един ден може да позволи на мъжете да раждат деца. Или иначе казано, яйцеклет

виж още

Калкулатор Body Mass Index
Erectile dysfunction
Heart attack

Здравен календар юни 2017

П В С Ч П С Н
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Виж още

Анкета

Може ли да се разчита на "Спешна помощ"?

Резултатите