Близо 30 000 нови случая на хламидии се доказват всяка година у нас

29.08.2016

Хламидиите са най-често срещаното венерическо заболяване, предавано по полов път. Годишно у нас се откриват около 30 000 нови случая. Причинител на заболяването е бактерия, наречена хламидия трахоматис. Тя може да засегне различни зони - маточната шийка, фалопиевите тръби, уретрата, простата, тестисите, ануса, гърлото и дори очите. Инфекцията се овладява бързо при ранното й откриване. В противен случай води до безплодие.


Инфектирането с хламидии най-често се срещат при сексуално активни юноши на възраст между 15 до 19 години. Данните, събрани от някои родни гинеколози показват, че при полово активните момичета в тази възрастова група заболеваемостта може да достигне до 40%. Специалистите посочват също така, че младите жени масово развиват възпалителни заболявания в малкия таз, които на по-късен етап хронични и водят до сериозни сраствания на фалопиевите тръби.


Ето защо когато дамите достигнат 30-годишна възраст и решат да забременея, се оказва, че това е невъзможно. Или иначе казано, една от всеки пет жени с тазово възпаление не е в състояние да зачене, тъй като увреждането на тръбите не позволяват на яйцеклетката да стигне до матката и да бъде оплодена.


С хламидия трахоматис могат да бъдат инфектирани както жените, така сексуално активните мъже. Човек може да се зарази чрез секс - орален, генитален или анален, чрез употреба на заразени сексиграчки, при раждане на бебе от заразена майка, както и в случаите на сексуално насилие. Най-често засегнати от тази инфекция са младите сексуално активни хора.


Чернокожите са изложени на това заболяване по-често, отколкото белите или латиноамериканците, твърдят още специалистите. По думите им хламидиите най-често се срещат при несемейните жени, т.е. такива, които често сменят партньорите си или имат няколко паралелни сексуални връзки. Употребата на наркотици, тютюнопушенето и нерегламентираните аборти също увеличава риска от заразяване с хламидии. Според родните медици инфекцията се открива най-често при бедните и неграмотни жени, които живеят в големите градове.


Приблизително 75% от жените не проявяват никакви симптоми, което прави заболяването трудно за откриване в ранен стадии. В редки случаи могат да възникнат оплаквания като парене при уриниране, необичайно вагинално течение, тъпа болка в областта на таза, кръвотечение между менструални цикли и след полов акт, по-обилно менструално кървене, което е придружено и от силни болки.


За наличието на хламидии при мъжете говори парещата болка по време на уриниране, отделянето на бяла или жълтеникава течност от пениса, зачервяване на върха на пениса, сърбеж, болка и подуване на тестисите, развитие на простатит и т.н. Добре е да се знае обаче, че приблизително 50% от заразените мъже не се проявяват никакви симптоми.


В редки случаи хламидийните инфекции при мъжете и жените могат да се развият и извън гениталиите. Или иначе казано, пациентите могат да са с инфекции на очите, поради докосването им със замърсени ръце или попадането на заразена сперма в тях. Възможно е и възпаление на гърлото след орален секс със заразени мъже, както и ануса при анален секс.


Има няколко теста за изследване на този тип инфек­ции. Те често изискват проби от заразените места или урина. Тестът за клетъчна култура е надежден, но за резултатите трябва да се чака от 48 до 72 часа. Ето защо лекарите препоръчват да де прави т.нар. директен флуоресцентен тест за антитела. Той е по-бърз от традиционните изследвания на клетъчни култури, но може да е малко неточен.


Същото се отнася и за имуноензимния тест. Може би затова напоследък мнозина лекари залагат на ДНК тестовете. Те са скъпи, но точни и много удобни за пациентите, тъй като пробите се вземат от урината, а не от вагината или пениса. Няма значение какъв вариант ще избере човек, стига редовно да ходи на прегледи. Тъй като именно ранното откриване и адекватното антибиотичното лечение ще доведат до излекуване и възможност за забременяване, категорични са специалистите.


Bookmark and Share

5 причини да правим секс всеки ден

06.08.2017

Много хора не осъзнават, колко е полезно да се отдават на интимни ласки всеки ден. Секс обаче ни влияе както на физическо, ката и на психическо н

виж още

Средният размер на бюста идеален за 50% от мъжете

25.04.2017

Всеки втори мъж приема, че средният размер (чашка С) на женските гърди е идеален. Това показва проучване, проведено от международната група DrEd, к

виж още

88% от ХИВ-позитивните българи - инфектирани при секс

01.12.2016

88% от новорегистрираните серопозитивни българи са се инфектирали по сексуален път. Това стана ясно в Световния ден за борба със СПИН. На тази да

виж още

Калкулатор Body Mass Index
Erectile dysfunction
Heart attack

Здравен календар юни 2018

П В С Ч П С Н
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Виж още

Анкета

Може ли да се разчита на "Спешна помощ"?

Резултатите