Всеки втори страда от хронични болки във врата и раменете

05.07.2010

Всеки втори човек страда от хронични болки във врата и раменете. Тя се среща с еднаква честота както при жените, така и при мъжете, като броят на хората с това оплакване нараства с всяка година, твърдят специалистите. Тази болка може да се наблюдава и в детска възраст. Това е свързано с неблагоприятната обстановка на обкръжаващата среда, увеличаването на заседналия начин на живот, влиянието на наследствеността и т.н.

Болката в шийно-раменната област е често оплакване на пациенти в млада и средна възраст, работещи на компютър. В повечето случаи е едностранна, без нарушена сетивност и ограничение в движенията, затова и често се подценява. Но тази болка често се съпровождат от изтръпване или неприятни усещания по хода на периферните нерви. Тогава вече се налага консултация с невролог.

Появява се внезапно в областта на раменната става, плешката и шийните прешлени, но често се разпространява към пръстите на ръката. Главата обикновено е фиксирана в принудителна поза и при движение човек може да изпита болка, както и невъзможност да я завърти в една или друга посока. Неприятното усещане се засилва при движение на главата или на ръката, което разтяга коренчетата на нервните стволове. Болка се появява и при натиск в точките около гръбначния стълб и надключните ямки. Това се дължи на нарушена проводимост по хода на периферните нерви. Дразненето и притискането първоначално води до възпалителни процеси, а с течение на времето - до хронични болки и нарушено хранене на тъканите.

Този вид болка може да е симптом за шийна спондилоза, фораминална стеноза, дискова херния и др. Ако е придружена от гадене, висока температура и тремор воже да се касае за някакво възпаление или туморно образование. Затова е добре човек да потърси лекарска помощ, ако неприятното усещане се задържи повече отняколко седмици.


Вече е възможно да се изследва функционалното състояние на гръбначния стълб и гръбначно-мозъчните нерви. Да се определи откъде идват усещанията за болка, дали става въпрос само за мускулен спазъм, коренчево дразнене, възпаление на нерв или има и вероятност за по-сериозни увреждания на прешлени и междупрешленни дискове. Показателна в подобни случаи може да бъде единствено компютърната електромиография и електроневрография - изследване за провеждането по мускули и периферни нерви.

Отличен ефект при всички заболявания на периферната нервна система дават комбинираните оздравителни програми – например медикаментозно лечение (аналгин, ацетилин, паракофдал, аспирин, ибупрофен и т.н.) с някаква процедура (лазерна или ултразвукова, иглотерапия, фитотерапия, масаж, лечебна гимнастика).


Bookmark and Share

Болки, които не бива да се игнорират

08.05.2011

Навярно всеки е изпитвал физическа болка, която се появява и изчезва без видима причина. В повечето случаи става дума за усещане, което пренебрегв

виж още

Сканиране на мозъка показа, че жените изпитват по-силна болка от мъжете

18.03.2011

Дългогодишната битката между половете на тема който е по-чувствителен към болката е спечелена от мъжете. Сканиране на мозъка показва, че жените р

виж още

Снимките на любим човек действат като обезболяващо

27.02.2011

Снимките на любимите ни хора могат да облекчават болката. До този извод са стигнали група учени. Те открили, че снимката на партньора намалява дей

виж още

Калкулатор Body Mass Index
Erectile dysfunction
Heart attack

Здравен календар юни 2018

П В С Ч П С Н
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Виж още

Анкета

Може ли да се разчита на "Спешна помощ"?

Резултатите