Лененото масло може да намали риска от инсулт с до 37%

17.11.2010

По своето съдържание на ненаситени мастни киселини лененото масло се доближава до рибеното. Някои съвременните изследвания показват, че употребата на ленено масло може да намали риска от инсулт с до 37%. В народната медицина то се използва за лечението на глисти, различни язви и киселини. Но има и редица научни доказателства, че то е полезно при заболявания като диабет, атеросклероза, исхемична болест на сърцето и други. Диетолозите препоръчват дневната доза ленено масло да не надвишава 1-2 супени лъжици дневно.

То съдържа 46% витамин F, който не се синтезира в организма, ценни киселини, голямо количество витамини А и Е, калий, магнезий, цинк, протеини, фибри и други биологично активни вещества, необходими за здравословното хранене. Най-важните му компоненти обаче са мастните киселини: омега 3 (60%), омега 6 (20%), омега 9 (10%) и други ненаситени мастни киселини (10%). Омега 3 киселините присъстват в достатъчно количество единствено в рибеното и в лененото масло. Затова тези масла притежава специфична миризма, която е гаранция за високо качество и чистота (т.е. няма други примеси).

Смята се, че всекидневната употреба на ленено масло способства за профилактиката на сърдечните пристъпи, инсулта, инфаркта, намаляване на артериалното налягане, намаляване на риска от развитие на рак на гърдата и правото черво, понижаване на честотата на диабетична невропатия. Лененото масло облекчава и протичането на пременструалния синдром и периода на менопаузата при жените, подобрява състоянието на кожата и косата, укрепва нервната система, работата на бъбреците. То способства за повишаването на остротата на зрението и за лечението на астма.

Лененото масло може да се приема в чист вид, но може и да се смесва с мед, плодове или сиропи.


Bookmark and Share
Още от Eco&Bio

Кафето бори рака, грижи се за дишането, жлъчката и ерекцията на мъжете

21.09.2014

За много хора изпиването на поне две чаши кафе на ден е задължително условие, за да си вършат работата добре. Те обаче едва ли подозират, колко п

виж още

В плодовите обелки се съдържат до 3 пъти повече фибри

15.07.2014

Повечето от нас изхвърлят плодовите обелки в кошчето, но точно там се съдържат 3 пъти повече фибри от сърцевината. Диетологът на знаменитос

виж още

Консумирашите плодове и зеленчуци рядко страдат от хронични болести

25.06.2014

Хората, които ядат много плодове и зеленчуци и пълнозърнести храни, много по-рядко страдат от хронични болести. До този извод са стигнали учени от

виж още

Калкулатор Body Mass Index
Erectile dysfunction
Heart attack

Здравен календар ноември 2014

П В С Ч П С Н
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Виж още

Анкета

Може ли да се разчита на "Спешна помощ"?

Резултатите