Главоболие

Главоболието е едно от най-често срещаните оплаквания в общата лекарска практика и е честа причина за отсъствие от работа и временна нетрудоспособност.

Определянето на причината за главоболието не винаги е лесна задача. Най-честите видове главоболие са тензионното главоболие и мигрената. Главоболието се среща и при различни вътрешни заболявания, при увреждания на главния мозък, при черепно-мозъчни травми и др.

Тензионното или т.нар. стресогенно главоболие представлява повтарящи се епизоди на болка с продължителност от няколко минути до часове. Обикновено липсват други симптоми. Причината е контракция на околочерепните мускули и влошаване на кръвоснабдяването. Болката при този тип главоболие е двустранна и не се усилва при физическа активност. Проявява се като умерено, челно или теменно главоболие. Засилва се при психическо напрежение.

Мигрената засяга 16% от жените и около 6% от мъжете. В 60% от случаите се открива наследственост на заболяването. Мигрената се проявява на пристъпи с продължителност от 4 до 42 часа. Типични характеристика са едностранната локализация, пулсиращия характер, умерената до тежка по интензивност болка. Често се придружава от гадене, светобоязън и шумобоязън. Понякога мигрената може да се предхожда от аура, което означава че малко преди пристъпа се появяват неврологични симптоми като тъпмни петна в зрителното поле или звездовидни фигури, които пациентът вижда.

Главоболието с шиен произход са дължи на лошата стойка при работа с компютър, при проблеми с гръбначния стълб и др. За глвоболие, вследствие черепна травма, се говори при състояния сред претърпят инцидент, които са довели до поражения върху шийните прешлени или до мозъчно сътресение. При редовна употреба на алкохол и при отравяне с въглероден окис се говори за токсично главоболие.

Това състояние може да има и съдов произход - при високо кръвно, церебрални аневризми, мозъчни къроизливи. Петната пред очите и усещането за висока температура могат да се появят при рязко повишаване на артериалното налягане. Болката е генерализирана или "стягаща" като обръч, най-силна сутрин и намалява през деня. И не на последно място е главоболието с инфекциозен произход. То се появява при треска и различни инфекциозни заболявания.


Bookmark and Share

Калкулатор Body Mass Index
Erectile dysfunction
Heart attack

Здравен календар април 2018

П В С Ч П С Н
30     1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
Виж още

Анкета

Може ли да се разчита на "Спешна помощ"?

Резултатите