Биопсия (взимане на тъкан)

Биопсията е процес, при което се взима миниатюрно парченце от тъкан или клетки, които ще бъдат изследвани в лабораторията.


Биопсията може да се извърши по няколко начина. От кожата, с малко порязване с помощта на скалпел, се взима проба от кожна или мускулна тъкан. Или чрез игла може да се вземе проба от орган дълбоко в тялото, например - бъбрек.


Чрез този метод на изследване може да се вземе и проба от гърдата, при съмнение за рак на млечната жлеза. Биопсия може да се вземе и по време на колонскопия като се използва уред накрая на ендоскопа. Съществуват и биопсии, които се правят при отваряне на тялото, но тогава се прилага анестезия и болничен престой.


Биопсията се използва за получаване на проба, която да се тества в лаборатория за признаци на рак или други болести. Пробата се оцветява и се изследва под микроскоп. Този начин на изследване помага на лаборанта да определи дали пробата е нормална или съществуват признаци на доброкачествен тумор или злокачествен тумор.


Биопсията може да бъде използване и за определяне на вида на инфекцията.


Подготовката за биопсия е различна в зависимост от вида на самата процедура. Ако говорим за кожна или мускулна биопсия няма да се налага промяна в начина на хранене. Когато се отваря тялото, за да се вземе проба, изисква обща упойка и пациентът ще бъде инструктиран по определен начин. При колонскопията се изисква приемането на лаксативи или клизма, както и промяна в диетата.


Споделете пред вашия лекар за съществуващи алергии, хирургически процедури в миналото, както и за приемани от вас на медикаменти, особено лекарства за разреждане на кръвта - като аспирин, например. Жените, които са бременни също трябва да предупредят лекаря за състоянието си.


След направена биопсия човек трябва да следи за висока температура, изпитването на болка, подуване, зачервяване, гной и т.н.


Bookmark and Share

Калкулатор Body Mass Index
Erectile dysfunction
Heart attack

Здравен календар април 2018

П В С Ч П С Н
30     1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
Виж още

Анкета

Може ли да се разчита на "Спешна помощ"?

Резултатите