Акне

Акнето е заболяване, което често настъпва при склонна към омазняване кожа, резултат от повишена секреция на мастните жлези предимно в областта на лицето, гърдите и гърба.

Формите на акне са различни и включват както комедони, така и червени, гнойни и уплатнени пъпчици. Те могат да се срещнат самостоятелно, но по-често представляват последователни стадии на акнето.

Комедоните са два вида: отворени - с черен връх, който се дължи на окислението на роговото вещесктво и примеса на прах, и затворени - с бял връх, или т.нар. милиуми. Червените пъпки съдържат белезникав секрет. Те могат да се инфектират от гноеродни бактерии и да оформят гнойни пъпки с жълтеникав секрет.

Гнойната пъпка може да пробие кожата и да оформи круста или да увеличи своите размери, като образува уплътнена и силно болезнена пъпка. В последния случай възпалението е обхванало цялата мастна жлеза, а понякога и космено-мастния фоликул. Сливането на няколко уплътнени пъпки оформя флегмонозната форма на възпалителния процес, като в процеса се въвлича и подкожието.

Особена форма на акне е конглобатното акне - болезнени възли по лицето, деколтето и гърба, които нагнояват, пробиват кожната повърхност, разязвяват и зарастват грубо, като офармят белези по кожата.

Причините са комплексни. Заболяването се явява обикновено през пубертета - около 12-13 години. Появява се по-рано при момичетата, но протича по-тежко при момчетата. По правилно е да се говори за фактори, които могат да се свържат с развитие на акне.

Вътрешните се свързват с гинетичната предразположеност и хормоналните проблеми (повишето отделяне на андрогени през пуберитета, например). Към външните причинители спадат анаеробните бактерии в себорейните зони, системното приемане халогенни елементи (йод, хлор, бром), на витамини В6, В12 и Д, както и на кортикостероиди. Психическото натоварване и стресът също водят до появата на акне.

Или иначе казано в основата на тези кожни проблеми стоят: наследсвеността, храната, стреса и хормоналните промени.


Bookmark and Share
Специалисти

виж още

Калкулатор Body Mass Index
Erectile dysfunction
Heart attack

Здравен календар април 2018

П В С Ч П С Н
30     1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
Виж още

Анкета

Може ли да се разчита на "Спешна помощ"?

Резултатите