Подут корем

Балонирането (подуването) на корема е често срещан проблем, който причинява дискомфорт. Сред многобройните причини за появата му са задържането на течности и натрупването на газове.

Състоянието успешно се повлиява от природни средства и промяна в начина на живот.

Една от най-често срещаните причини за това състояние е преяждането, особено с храни с високо съдържание на рафинирани въглехидрати м мазнини (бисквити, сладкиши и пайове). Те може да предизвикат прекомерно образуване на газове.

Други фактори са задържането на течности, гастроентерит, чувствителност към определена храна, запек, синдром на раздразненото дебело черво, цьолиакия (непоносимост към глутен), непоносимост към лактоза (неспособност за усвояване на млечната захар), възпаление или разраняване на стомашната или чревната лигавица и гъбични инфекции.

Подуването може да е резултат от изменението на видовия състав и количественото съотношение в нормалната чревна флора, водещо до намаляване на броя на т.нер. "приятелски" бактерии от рода на Lactobacillus acidophilus. Много жени получават подуване на корема преди менструация, когато хормоналните промени предизвикват задържане на течности. Понякога то се причинява и от проблеми със сърцето, бъбреците, черния дроб или киста на яйчниците.

Подуването на корема обикновено е придружено от остра болка. Но едва при 20% от случайте е необходима спешна оперативна интервенция (специалистите определят това състояние като остър хирургичен корем). Останалите пациенти се повлияват от консервативно лечение, при което диагнозата остава неуточнена.

Болките в корема се диагностицират трудно, затова е почти задължинелно да се обърнете към специалист при подуване на корема.


Bookmark and Share

Калкулатор Body Mass Index
Erectile dysfunction
Heart attack

Здравен календар април 2018

П В С Ч П С Н
30     1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
Виж още

Анкета

Може ли да се разчита на "Спешна помощ"?

Резултатите