Гадене и повръщане

Гаденето и повръщането често говорят за заболявания на вътрешните органи. За изясняване естеството и причините на това състояние е от значение да се уточни времето на тяхната поява - на празен стомах, след хранене, при промяна положението на тялото, облекчение на болния след повръщане, изглед и характер на повърнатото и т.н.

Гадене със или без повръщане може да се появи и у съвсем здрави, но гнусливи хора при лоша миризма, отвратителна гледка и др. С повръщане започват редица заразни болести като скарлатина, малария и грип. Непреодолимо гадене и повръщане се наблюдава и при отравяне с гъби, застояла храна, някои медикаменти (дигиталисови препарати, морфин, хинин). Грешките в храненето (прекомерно ядене или прием на дразнещи храни) също може да завършват с облекчаващо, често съзнателно, предизвикване на повръщане.

Гаденето и повръщането са най-честа проява на острия гастрит. Обикновено повръщането се явява след ядене, облекчава болния и съдържа несмляна храна, която често е примесена със стомашен и жлъчен сок. За хроничния гастрит е характерно непреодолимото гадене сутрин на празен стомах, което обикновено не е последвано от повръщане. При язва на дванадесетопръстника повръщането е рядък симптом. Ако при установена язва се явят позиви за повръщане на застояла храна, трябва да се мисли за стеснение на пилора. Ракът на стомаха често протича с повръщане в начало на несмляна храна, а по-късно - на характерни, подобни на утайка от кафе материи.

Гадене и повръщане се наблюдава често и при заболявания на черния дроб и жлъчката, на задстомашната жлеза, апендикса, червата и коремницата. Често болковите кризи при бъбречни или жлъчни камъни, инфаркт на миокарда, травми се съпровождат от мъчителни повръщания. Непреодолимо гадене се наблюдава и при бъбречна недостатъчност, диабетна кома. Характерно за началната бременност е повръщането на празен стомах. От това страдат и хроничните алкохолици.

От особено значение са повръщанията при някои заболявания на централната нервна система - менингит, кръвоизливи, тумори, травми. Тези повръщания са наглед без причина, често на празен стомах или при промяна положението на тялото. Те са мъчителни, с напъни, без особен ефект и не облекчават болните. Съществуването на чисто ".нервни повръщания" е твърде съмнително. Такива се наблюдапат понякога у млади момичета и обикновено са свързани с неприятни преживявания, напрежение, менструационен цикъл и др. Зад тези нервни повръщания обаче могат да се крият някои заболявания на храносмилателната система - най-често гастрит.

От особено значение са повръщането на кръв. Този симптом плаши твърде много болния и околните. Често става причина за излишна паника. От голяма важност е да се уточни видът и количеството на повърнатото, като е най-добре то да бъде запазено до идването на лекаря. Следва да се разграничава т. нар. лъжливо повръщане на кръв. В тези случаи болните (най-често момичета или млади жени) умишлено си разкървавяват с остри предмети устната лигавица или носа. Нерядко някои болни поглъщат изхрачена кръв и след това я повръщат. В подобни случаи кръвта обикновено е премесена е храчки. Сравнително рядко се повръща чиста, непроменена, ясна кръв. В тези случаи може да се подозира кръвотечение от носа, венците или гърлото. Масивни повръщания на непроменена кръв се наблюдават при спукване на разширени вени на хранопровода.

Най-честата причина (над 25% от случаите) за повръщането на кръв е язвата на стомаха и по-рядко - язвата на дванадесетопръстника. Масивни и нерядко заплашващи живота повръщания на чиста кръв се наблюдават при спукване на разширени вени на хранопровода.

Всяко повръщане на кръв е сериозна болестна проява и налага бърза лекарска намеса. До идването на лекаря болният трябва да остане неподвижен на легло и да избягва поемането на храна или течности.


Bookmark and Share

Калкулатор Body Mass Index
Erectile dysfunction
Heart attack

Здравен календар април 2018

П В С Ч П С Н
30     1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
Виж още

Анкета

Може ли да се разчита на "Спешна помощ"?

Резултатите